Existuje 1 000 receptů na kuře na paprice. Dejte tomuto jídlu další rovinu použitím vývaru, dostatečného množství kvalitní papriky a tento recept už za nic nevyměníte 🙂
Na 4 porce potřebuješ:
- 1 celé kuře
- 60 g másla
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 střední cibule
- 2 rovné lžíce kvalitní mleté papriky
- 150 ml mléka
- 200 ml smetany (min. 31%)
- 400 – 600 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- sůl
- 60 g másla a 2 rovné lžíce hladké mouky na světlou jíšku
Postup:
Máslová jíška
Máslo rozehřej v menším rendlíku, poté přidej mouku a restuj asi 1 minutu, dokud jíška nebude hezky zpěněná. Pokud bude tekutá, přidej ještě trochu mouky. Měla by mít spíš sušší konzistenci. Poté ji přendej do misky a nech vychladnout. Do omáčky musí přijít studená (pravidlo teplotního kontrastu).
Kuře na paprice
Kuře si naporcuj na menší části. Stehna a prsa použij do omáčky a ze zbytku (křídla, kostra) si udělej vývar a zamraz ho na pozdější použití (pokud máš čas, nejdřív si udělej kuřecí vývar a poté ho použij přímo do omáčky). Samozřejmě si můžeš koupit pouze stehna nebo prsa a tuto část vynechat. Je to jen nápad, jak ušetřit a využít celé kuře.
Ve větší hrnci si rozehřej máslo a olej. Máslo pokrmu dodá výbornou chuť a olej dovolí vyšší bod zakouření – máslo se nám díky němu nepřepálí. Na směsi oleje s máslem orestuj maso dozlatova a dej stranou do misky. Do stejného kastrolu vhoď najemno nakrájenou cibulku a orestuj ji pouze dorůžova. Poté zasyp paprikou a nech 0,5 – 1 minutu orestovat. Nenechávej papriku restovat déle, jinak zhořkne. Zalij vývarem, přidej maso a dus pod pokličkou na středním plamenu asi 40 minutek.
Když je maso měkké, vyjmi ho z omáčky a uchovej na teplém místě. Omáčku zahusti jíškou (jíšku dávám postupně, aby omáčka nebyla příliš hustá, zbytek jíšky můžeš zamrazit na později a do pokrmu ji pak nastrouhat). Pořádně ji promíchej, přidej větší část mléka a nech zvolna povařit asi 15 minut. Pozor, omáčka se kvůli jíšce bude přichytávat, proto ji často míchej plochou vařečkou. Přidej smetanu, přiveď k varu a stáhni z ohně. Ručním mixérem omáčku úplně rozmixuj. Pokud bude hustá, přidej zbylé mléko. Omáčku podle chuti osol, přeceď do jiného hrnce a přidej maso. Když se mi chce, stehna oberu a prsa nakrájím.
Omáčku ještě prohřej s masem a podávej s těstovinami nebo karlovarským či houskovým knedlíkem.