Nakyslost rebarbory, sladké jahody a máslová chuť křehkého těsta, to vše dělá tento koláč nepřekonatelným! Vanilka už je jen pomyslnou třešničkou na dortu, ehm tedy na koláči 🙂
Potřebuješ
- 5 – 6 ks rebarbory
- 250 g jahod
- 100 g cukru krupice + 3 lžíce na vysypání dna
- Lžíce vanilkové pasty / 1 vanilkový lusk
- 1 částečně upečený korpus z křehkého těsta
- šťáva z půl citronu / limetky
- Pudrový cukr na posypání
Postup
Rebarboru omyj, oloupej a nakrájej na kousky o velikosti 2 – 3 cm. Společně s cukrem, citrónovou šťávou a 80 ml vody vlož do rendlíku a vař asi 10 minut na střední stupeň, dokud rebarbora nezměkne. Kdyby bylo potřeba, podlij ještě vodou. Poté přidej omyté jahody (větší překroj), vanilkovou pastu / semínka z lusku a vař ještě asi 5 minut. Jahody by měly pustit barvu do směsi, ale měly by stále zůstat vcelku. Kdyby ti směs připadala kyselá, přidej cukr, zaleží na chuti jednotlivce.
Dno korpusu posyp 3 lžícemi cukru. Směs nalij do předpečeného korpusu a pokud máš ozdoby, navrstvi je na ovoce a dej péct. Peč, dokud nebudou ozdoby zlatavé a nech na mřížce zchladnout. Poté vyndej z formy a nech zcela vychladnout. Posyp cukrem a podávej.