První obchod s fish and chips vznikl v roce 1863 na severu Anglie v Mossely. Nicméně se říká, že jistý pan Joseph Malin měl prodejnu s fish and chips již v roce 1860. Každopádně se jedná o jeden z nejtradičnějších anglický receptů!
Na 4 porce
- 600 g tresky bez kůže
- 250 g hladké mouky
- 300 ml piva – ležák
- 3 lžičky prášku do pečiva
- Lžička medu
- Arašídový olej
- Sůl, pepř
- Ledová lázeň
- 200 g hrášku
- Lžíce másla
- Citrón
- Sůl, pepř
- 6 brambor
- Arašídový olej
- Sůl
Postup
Oloupejte brambory a nakrájejte na 1 cm hranolky. Properte v ledové vodě a osušte utěrkou. Uvařte je ve vodě (5 – 6 min) a vyndejte na utěrku. Nechte zchladnout a dejte na půl hodiny do lednice. Arašídový (či slunečnicový) olej rozehřejte na 190 stupňů. Hranolky v něm osmažte dozlatova. Vyndejte je děrovanou naběračkou na kuchyňskou utěrku a osolte.
Prosátou mouku smíchejte práškem do pečiva, solí a pepřem, dále přidejte med a pivo. Do misky dejte studenou vodu a kostky ledu. Na tuto misku dejte mísu s těstem. Pivo bude v těstíčku více pracovat a těsto po osmažení bude křupavější.
Tresku nakrájejte na menší proužky. Obalte je v ledovém těstíčku a osmažte v oleji rozpáleném na 180 stupňů do sytě zlatavé barvy. Mělo by to trvat kolem 8 minut, záleží na tom, jak vysoká je ryba.
Čerstvý hrášek lehce osmahněte na másle, budou stačit 3 minutky. Zakápněte šťávou z půlky citrónu, přidejte sůl a pepř. Lehce promixujte tyčovým mixérem tak, aby v něm byly stále sem tam malé kousky hrášku.
Pokud chcete mít Fish and Chips v té nejtradičnější verzi, podávejte je se sladovým octem a bílým pečivem na černobílých novinách.