Skyr je můj objev roku 2017. Je bohatý na bílkoviny a naopak obsahuje málo tuku. Chuťově je báječný a tak jsem s ním zkusila i péct. A vyplatilo se! Děkuji Islandu za tyto dary 🙂
Na 1 ks
- 2 vejce velikosti L
- 120 g skyru
- 3 větší hodně zralé banány
- 7 lžic javorového sirupu
- 50 g hnědého cukru (lze vynechat)
- Semínka z 1 vanilkového lusku
- 60 g mletých ovesných vloček
- 150 g pšeničné celozrnné mouky
- Hrst oblíbených nasekaných ořechů / kvalitní čokolády
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- Kokosový olej a kokos na vysypání formy
Na podávání:
- Vanilka
- Skyr
- Oříšky
Postup
Troubu předehřej na 180 stupňů. Formu na chlebíček vymaž kokosovým olejem a vysyp kokosem. Mouku, vločky, sodu a skořici promíchej a nech stranou. Ve větší misce vidličkou rozmačkej 2 banány. Do misky rozklepni vejce a vymíchej do jednotné hmoty. Přidej jogurt, javorový sirup, cukr (pokud ho používáš) a vanilku. Zamíchej do jemné hladké směsi. Nakonec jemně vmíchej směs mouky a ořechy / čokoládu.
Těsto přelij do připravené formy. Zbývající banán podélně rozpul a ozdob vršek chlebíčku. Peč v troubě asi 40 minut (zkontroluj špejlí).
Hotový chlebíček krájej na plátky a podávej například se skyrem smíchaným s vanilkou a posypaným ořechy.