Hot cross buns jsou anglickou obdobou našeho mazance. Kříž na povrchu bochánků má symbolizovat buď ukřižování nebo Měsíc rozdělený na čtvrtky. Tyhle houstičky se tradičně podávají na Velký pátek a nejlepší jsou za tepla, proto název „hot“ 🙂
Potřebuješ
- 550 g hladké mouky (ideálně 00)
- 300 ml plnotučného mléka
- 50 g másla
- Kůra z ½ pomeranče
- *Půl lžičky „mixed spice“
- 1 lžička mleté skořice
- 7 g sušeného droždí
- 1 vejce z volného výběhu „L“
- 90 g cukru (zlatý, třtinový, bílý…)
- Semínka z 1 vanilkového lusku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g nasekaných oříšků, rozinek, karamelek…
- Olej
Na kříže
- 2 lžíce hladké mouky
- 2,5 lžíce studené vody
- Zdobící pytlík
Na glazuru
- Zlatý sirup nebo vejce
Postup
*Mixed spice je namíchané mleté koření – skořice – muškátový oříšek – nové koření + případně hřebíček, zázvor, koriandr a pepř. Je rozšířené především v Británii. Jako jinou variantu můžete použít chinese five spice, což je zase směs badyánu, fagaru (sečuánský pepř), fenyklu, skořice a hřebíčku. Postačí ale i perníkové koření nebo samotná skořice 🙂
Mléko s jemně nastrouhanou kůrou z pomeranče zahřejte na středním plamenu pod bod varu. Sundejte z ohně a přidejte máslo a vanilkový extrakt. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a dejte stranou.
Mouku, cukr, droždí, vanilková semínka a koření smíchejte v míse stolního mixéru. Použijte nástavec hák a promíchejte na střední rychlost. Přilévejte zchladlé mléko, rozkvedlané vejce a nechte hníst 10 minut. Pokud nemáte stolní mixér, použijte velkou mísu a na zadělávání vařečku nebo ruku 🙂
Hotové těsto by mělo být pěkně elastické a když do něj píchnete prstem, vrátí se zpět do původního tvaru. Velkou mísu vymažte olejem a těsto, vytvarované do pravidelného bochánku, do ní vložte. Přikryjte čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo. Těsto by mělo kynout 90 – 120 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Po této době těsto vložte opět do mísy mixéru a pomocí háku zadělávejte dalších 5 minut (nebo zase ručně:-)). Mezitím postupně přisypávejte v libovolné kombinaci rozinek, jiného sušeného ovoce, nasekaných oblíbených oříšků a případně karamelek (to je můj výmysl :-D).
Menší plech s vysokým okrajem vymažte olejem. Z těsta vytvarujte 12 ks „buchtiček“ a naskládejte je do plechu. Přikryjte utěrkou a nechte opět kynout na teplém místě asi 45 minut. Těsně před pečením si z vody a mouky udělejte kašičku a pomocí zdobícího sáčku udělejte na houstičkách kříže. Nejlepší je jet vkuse a nedělat mezery.
Troubu předehřejte na 220 stupňů a pečte 15 minut, dokud houstičky nebudou krásně zlaté. Zatímco se pečou, v malém rendlíku rozehřejte 5 lžic zlatého sirupu (nebo medu). Jakmile hot cross buns vyndáte, potřete je pomocí mašlovačky sirupem. Pokud nemáte zlatý sirup, před pečením housky potřete rozkvedlaným vejcem.
Úplně nejlepší jsou za tepla! Já je servíruji s máslem a domácí marmeládou nebo se slaným karamelem.