Bábovka – kdo by ji neměl rád! Myslím, že nejsem jediná, kdo na ní vyrostl 🙂 Babička mi vždycky říkala, že stačí dobře vyšlehat bílky a nemusím používat kypřící prášek, že prý to tak dělávala prababička. A měla pravdu! Zkuste to také, uvidíte, že bude zase o chlup lepší.
Potřebuješ
- 270 g másla
- 450 g cukru krupice
- 6 vajec (velikost L)
- 150 g strouhaného kokosu
- 300 g polohrubé mouky
- 170 g plnotučného mléka
- Olej + strouhanka na vymazání formy
Postup
Vejce pokojové teploty rozdělte na bílky a žloutky. Ze sněhu a cca 1/3 cukru ušlehejte sníh. Nejdříve šlehejte pomocí balónové metly (případně ručním mixérem či metlou) bílky, dokud nezačnou bělat. Poté asi na pětkrát přidejte cukr a počkejte, dokud sníh nebude tvořit tužší špičky. Nechte stranou.
Formu na bábovku opravdu řádně vymažte olejem a vysypte strouhankou. Hrubá mouka na vysypání formy v kombinaci s polohrubou moukou v těstě nebude fungovat, tak to raději neriskujte… Vyplatí se použít strouhanku.
Máslo mixujte pomocí třecí metly (K – nástavec) alespoň 10 minut ve stolním mixéru, případně ručním mixérem či vařečkou cca 15 – 20 minut. Máslo se musí krásně rozvonět, zesvětlat a zvětšit svůj objem. Až poté přidejte natřikrát cukr a šlehejte dalších 10 – 15 minut. Opravdu se vyplatí počkat, jen tak dosáhnete krásně nadýchané bábovky bez prášku do pečiva. Po této době zašlehejte žloutky – pěně jeden po druhém a malými pauzami 🙂 Nyní tenkým pramínkem začněte přilévat mléko a přitom zašlehávejte na střední stupeň. Až bude mléko spojené s těstem, pomocí stěrky či vařečky postupně vmíchávejte prosátou mouku a kokos. Nakonec vmíchejte sníh.
Troubu mezitím předehřejte na 160 stupňů. Bábovku pečte ve střední části trouby asi 60 minut. Zda je bábovka hotová, poznáte pomocí zapíchnutí špejle do středu. Ta by měla být po vytažení čistá. Nicméně nenechávejte bábovku v troubě zbytečně dlouho, aby se nevysušila.
Až bude bábovka upečená, vyndejte ji z trouby a počkejte 2 – 3 minuty. Poté na otevřenou část položte talíř a pomocí utěrky a obou rukou ji na něj překlopte. Po vychladnutí ji pocukrujte moučkovým cukrem nebo polijte žloutkovým krémem „custard“. Záleží na vaší chuti.