Nebo také schwarzwaldský dort. Jako první tento dort připravil roku 1915 cukrář Josef Keller v porýnském Bad Godesbergu. Název byl nejspíš inspirován použitím višňové pálenky, která je pod názvem kirschwasser. Je tu ale i varianta, která poukazuje na metaforu ženského tradičního kroje z oblasti pohoří Černého lesa (Schwarzwald). Ačkoliv má dort název „Černý les“, měl by dominovat bílou barvou. Korpus by měl obsahovat minimálně 3 % kakaa a tradičně se skládá ze tří korpusů.
Na 2 formy o průměru 15–19 cm potřebujete:
Korpus
- 9 vajec
- 225 g kokosové mouky
- 120 g kvalitního holandského kakaa
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 0,5 lžičky prášku na pečení z vinného kamene
- 1 lžička soli
- 230 g másla
- 50 g kokosového oleje
- 100 ml 30% smetany
- 315 ml plnotučného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 300 g cukru krupice (ideálně tmavý muscovado)
- 3 lžíce třešňovice (pro tradiční alkoholovou verzi)
Svařené ovoce
- sklenička nakládaných třešní/višní
- 50 g cukru krupice
- 0,5 lžičky skořice
Šlehačka
- 500 ml 30% smetany
- cukr pudrový dle chuti
- 1 lžička vanilkového extraktu
- třešně a 70% čokoláda na ozdobu
Postup
Zavařené třešně vypeckujte a s 250 ml šťávy, skořicí a cukrem pomalu svářejte do hustší konzistence. Bude to trvat asi 30 minut. Nebojte se použít metlu nebo šťouchadlo a třešně při vaření rozmačkat. Až bude směs viditelně hustší (trochu tekutější než marmeláda), sundejte ji z ohně a nechte vychladnout.
Vejce vyndejte z lednice 2 hodiny před pečením. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Formy vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
Ve větší míse smíchejte mouku, kakao, sodu, prášek do pečiva a sůl. Máslo a kokosový olej rozehřejte a dejte stranou. Smetanu smíchejte s mlékem a vanilkovým extraktem. Vejce šlehejte v míse stolního mixéru (balónová metla) nebo ručním mixérem asi 3 minuty samotné, poté po částech přidejte cukr. Šlehejte do pěny, bude to trvat asi 8 minut. Poté za stálého míchání přilévejte máslo, kokosový olej, mléčnou směs a na konec lehce vmíchejte suché ingredience. Vlijte do forem.
Pečte ve střední části trouby na 170 stupňů asi 40 minut. Zda je korpus hotový, poznáte pomocí špejle. Ta by měla po vytažení z korpusu být čistá.
Mezitím připravte šlehačku. Misku a metlu vložte do lednice nebo do mrazáku na 5–10 minut. Vychlazenou šlehačku nalijte do ledové mísy a šlehejte do polotuha, poté přidejte cukr moučku (přidáváte-li), vanilku a došlehejte ji do tužší konzistence. Dejte pozor, ať šlehačku nepřešleháte, abyste z ní neměli máslo. 🙂
Korpusům seřízněte vršky, aby byly hezky rovné. V závislosti na počtu forem, které jste použili, prořízněte tak, aby vznikly 3–4 korpusy (pokud 1 širší formu, prořízněte 2krát, pokud 2 formy, prořízněte každý korpus 1krát, pokud 3 úzké jako já, seřízněte pouze vršky). Nyní můžete pokapat korpusy třešňovicí. Korpusy dále promažte šlehačkou a rozvařenými třešněmi. Vršek ozdobte čerstvými či zavařenými třešněmi a hoblinkami z čokolády. Pokud nechcete „naháče“, omažte dort šlehačkou i kolem dokola a vložte na 3 hodiny ztuhnout do lednice. 🙂