Není nad poctivý domácí toustový chléb.
Potřebuješ
- 50 g másla
- 450 ml vody
- 30 g čerstvého droždí
- 750 g hl. mouky + na podsypání těsta
- 14 g soli
- rostlinný olej na vymazání formy
- formu na biskupský chlebíček.
Postup:
Nech si změknout máslo, do mísy vlij nejprve vodu, do té rozdrob droždí a pak přidej ostatní suroviny. Nyní je potřeba těsto 10 minut hníst vařečkou, robotem nebo rukou do hladkého těsta. Těsto přikryj utěrkou a nech 30 minut zrát na teplém místě. Vyzrálé těsto si dej na vál, rozděl ho na 8 stejných dílů, vytvaruj do kuliček a dej do vymazané formy olejem, jak vidíš na obrázku. Kuličky jemně zmáčkni a nech opět zrát cca 45 minut – dokud nebude těsto 2 cm nad okraj formy.
Troubu rozehřej na 250 stupňů, rozprašovačem postříkej stěny trouby, aby se vytvořila pára, vlož formu a peč 3 minuty. Poté troubu otevři, nech páru odejít, stáhni teplotu na 175 stupňů a peč 35 minut. Chléb vyklop a nech zchladnout na mřížce.
Můžete si ho opéct na másle a dát si ho s marmeládou nebo si udělat sendvič, obě varianty jsou úžasné!
Není nic lepšího ke snídani, než čerstvý domácí chléb!