Když mě Nestlé osolovilo, jestli bych s jejich cereáliemi nevymyslela recept, vůbec nic mě nenapadalo. Pak mi ale došlo, že ségra bude mít svátek a jelikož miluje Nequik a Chocapic, byla jasno. Udělám jí dort! 🙂
Korpusy (2 ks, průměr formy 15 – 19 cm)
- 4 velká vejce
- 300 g cukru krupice
- 390 g hladké mouky
- 160 ml plnotučného mléka
- 160 ml rozpuštěného zchladlého másla
- 1 lžička prášku do pečiva
- 0,5 lžičky soli
- lžička vanilkového extraktu / semínka z 1 vanilkového lusku
- 2 – 3 hrsti Nesquiku + trochu mléka
Krém
- 250 g másla
- 500 g mascarpone
- Cukr pudrový / moučka podle chuti (např. značka Diamant)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Chocapic
- Eukalyptus a nevěstin závoj na ozdobu
Korpusy
Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu si předehřejte na 170 stupňů (pokud máte možnost páry, zvolte 10% vlhkost). 2 menší formy si vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Nejdříve si vystřihněte kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihněte 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhejte do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezměte tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepte na vnitřní stranu formy. Nastříhané části vám dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dejte kolečko, které si ještě pro jistotu ze spodní strany namažte máslem, aby na dně dobře drželo.
V misce smíchejte mouku s práškem do pečiva, se solí a nechte stranou. Nesquik polijte trochou mléka (postačí 30 ml) a nechte vsáknout. Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu (balónová metla, případně ručním šlehačem), poté přidejte cukr a vyšlehejte do světlé pěny. Bude to trvat asi 7 – 10 minut. Pěna bude krásně světlá a téměř nebude stékat ze stěrky. Nyní přilévejte mléko pokojové teploty jen tenkým pramínkem na nižší otáčky, mezitím přidejte i vanilku. Až bude směs homogenní, vypněte mixér a do mísy prosajte moučnou směs. Stěrkou těsto jen lehce podebírejte a opatrně tak vmíchejte všechnu mouku do hladkého těsta. Poté přilijte zchladlé rozpuštěné máslo a svižněji vmíchejte (také pomocí stěrky). Nakonec přidejte Nesquik a opatrně míchejte tak, aby kuličky byly v těstě rovnoměrně rozprostřené.
Takto připravenou, krásně nadýchanou směs nalijte do forem a dejte péct do trouby na cca 40 – 45 minut. Zda je korpus hotový poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli, která je po vytažení čistá.
Korpusy nechte zchladnout a poté opatrně vyndejte na mřížku. Nejlepší je nechat korpusy odpočinout do druhého dne a poté zdobit.
Mascarpone krém
Máslo i mascarpone si vyndejte z lednice alespoň hodinu před přípravou krému, musí mít opravdu pokojovou teplotu skrz na skrz. Máslo teploty šlehejte samotné asi 15 – 20 minut. Po této době bude krásně našlehané, světlé a bude lahodně vonět. Nyní po lžících přidávejte mascarpone. Vždy počkejte, dokud se mascarpone nespojí s máslem a až poté přidejte další lžíci. Mezitím do krému kápněte přírodní vanilkový extrakt. Nakonec prosejte pudrový cukr podle chuti a promíchejte.
Kompletace
Korpusy podélně rozřízněte (případné vypouklé vršky seřízněte do rovna) a promažte postupně krémem. Nakonec dort zahlaďte kolem dokola a dejte ztuhnout do lednice na 30 minut. Až bude dort ztuhlý, ozdobte ho. Chopapic lehce rozlámejte na menší části a rukou opatrně naneste na strany dortu směrem odspoda nahoru. Skončete zhruba v polovině dortu. Nahoru dokola vyskládejte eukalyptus a nevěstin závoj, ale fantazii se meze nekladou, můžete použít jiné květiny a nebo třeba také Chocapic či jiné cereálie 🙂
Pozn.: Pokud chcete dort mít vysoký a máte rádi kakao, nechte korpusy vcelku a doplňte je o vás oblíbený kakaový / čokoládový korpus uprostřed. Nutné to ale není