Na Velikonoce nesmí mazanec chybět v žádné domácnosti. Zkuste si ho letos upéct sami, dokonce jsem pro vás natočila i video, tak mrkněte 🙂
Na 1 mazanec potřebuješ
- 240 g hladké mouky (ideálně typ 00, mouka na pizzu)
- 100 g polohrubé mouky
- 25 g droždí
- 120 ml čerstvého plnotučného mléka
- 70 g cukru krupice
- semínka z 1 vanilkového lusku / 1 lžíce přírodního vanilkového extraktu
- 80 g másla
- 2 špetky soli
- 1 velké vejce
- 35 g rozinek / brusinek / sušených borůvek (nemusí být)
- 35 g mandlí a pekanových ořechů
- mandlové lupínky na posypání
- 1 vejce na pomazání
- 2 lžíce mléka / smetany na naředění vejce
Postup
Máslo a vejce vyndejte z lednice 2 hodiny před zpracováváním těsta. Ořechy nasekejte najemno.
Mléko ohřejte v rendlíku tak, aby bylo vlažné (do 40 °C). Pozor, nesmí být horké, jinak by droždí přestalo fungovat. Zkrátka když do něj strčíte prst, neměli byste cítit větší změnu teploty, protože lidské tělo má většinou 36,5 °C. 🙂 Do většího hrnku nalijte asi 60 ml mléka, přidejte lžičku cukru, lžičku hladké mouky a rozdrobené droždí. Promíchejte dohladka a nechte na teplejším místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut. Pokud se do té doby nic nestane, musíte pro nové droždí.
Do mísy robota / zadělávací mísy prosajte polohrubou a hladkou mouku. Přidejte postupně kvásek, vejce, cukr, vanilku, máslo, sůl, nakonec zbylé mléko a vypracujte těsto pomocí hákového nástavce / ručně vařečkou. Pokud bude potřeba, nebojte se přilít trochu mléka navíc, záleží na savosti mouky. Až bude mít těsto tvar, přisypte do něj oříšky s rozinkami a zapracujte. V ruce bude zadělávání celkově trvat asi 15 minut, robotem 10 minut. Je důležité tento čas dodržet, aby mouka pustila lepek a mazanec krásně vykynul a byl vláčný. Těsto hněťte klidně chvíli rukou, aby se pořádně spojilo. Já si ho vždy vyndám na pracovní plochu a jakoby s ním párkrát praštím o desku. 🙂 Lepek tak bude lépe pracovat. Zadělané těsto zpracujte do pravidelné koule a vložte do mísy. Přikryjte ji utěrkou a nechte kynout 45 minut.
Odpočaté těsto vyklopte na pracovní desku a trochu ho ručně prohněťte. Vytvarujte jej do bochánku, vložte na plech vyložený gumovou podložkou nebo pečicím papírem a nechte cca 60 minut nakynout. Mazanec by měl téměř zdvojnásobit velikost. Nečekejte ale déle, protože plyny, které při kynutí vznikají, začnou v určité chvíli zabíjet kvasinky.
Troubu zapněte na 175 °C (horní a spodní pečení). Vykynutý mazanec potřete prošlehaným vejcem s mlékem / smetanou, na povrchu rozřízněte / prostřihněte do kříže a posypte mandlovými lupínky. Pečte ho v troubě 40–50 minut do zlatohněda. Zda je hotový, poznáte podle vpichového teploměru – pokud ukazuje 90–95 °C, máte pečeno. Pokud teploměr nevlastníte, použijte špejli, která by po vytažení měla být čistá.
Hotový mazanec přendejte na mřížku a počkejte až vychladne. Neřežte do něj, když je ještě teplý, nebo se srazíííí. Já vím, zkouška sebeovládání, držím palce!