Na Velikonoce nesmí mazanec chybět v žádné domácnosti. Zkuste si ho letos upéct sami, dokonce jsem pro vás natočila i video, tak mrkněte 🙂
Na 1 mazanec potřebuješ
- 240 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 25 g droždí
- 120 ml vlažného mléka
- 70 g cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru (pozor NE vanilinového!)
- 80 g změklého másla
- dvě špetky soli
- 1 velké vejce
- 35 g rozinek / brusinek / sušených borůvek
- 35 g nasekaných mandlí a pekanových ořechů + mandlové lupínky na posypání
- Rozšlehané vajíčko na pomazání
Postup
Do mísy robota / zadělávací mísy smíchejte polohrubou a hladkou mouku, udělejte v ní důlek, rozdrobte droždí a pomalu zalévejte asi 2/3 vlažného mléka. Pozor, mléko nesmí být horké, jinak zabije kvasinky a droždí nebude fungovat. Vidličkou přitom zadělávejte těstíčko (pouze uprostřed), dokud nebude krásně husté. Bude to vypadat, jako kdybyste doprostřed mouky dali naběračku těsta na lívance. 🙂 Poté lehce poprašte hladkou moukou a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 30 minut a poznáte to tak, že směs trochu nabyde na objemu a bude se na ní tvorřit hustá pěna s bublinkami.
Poté přidejte všechny ostatní suroviny (postupně – vejce, oba cukry, máslo, sůl, nakonec zbylé mléko) a vypracujte těsto. Tsto vezměte klidně chvíli rukou, aby se pořádně spojilo. Zároveň, pokud bude potřeba, nebojte se přidat trochu mléka navíc, záleží na savosti mouky. Až bude těsto mít tvar, takdo něj přisypte oříšky s rozinkami a zapracujte. Já tedy musím říct, že používám sušené borůvky, které kupuji v M&S, ale rozhodnutí nechám na vás. 🙂 V ruce bude zadělávání celkově trvat asi 15 minut, robotem 10 minut. Je důležité dodržet tento čas, aby mouka pustila lepek a mazanec nám krásně vykynul a byl vláčný. Zadělané těsto nechte v míse odpočinout asi 30 minut.
Odpočaté těsto vytvarujte do bochánku, vložte na plech vyložený gumovou podložkou nebo pečicím papírem a nechte opět 1 – 1,5 hodiny nakynout. Správně nakunuté těsto poznáte tak, že po jemném stlačení prstem se stále vrací zpět a je elastické. Nenechávejte ho ale kynout déle, protože plyny, které při kynutí vznikají v určité chvili začnou zabíjet kvasinky. Vykynutý mazanec potřete vyšlehaným vejcem, na povrchu rozřízněte/prostřihněte do kříže a posypte mandlovými lupínky. Pečte ho v troubě 40 – 50 minut na 160 stupňů (horkovzduch).