Dnes se s Cortelazzi naučíme o dalších zajímavých italských surovinách, které jste možná ještě neznali. 🙂 Představím vám tradiční italskou tortillu zvanou Piadina romagnola* a také sýr Stracchino**. Pokud neseženete Piadinu nebo Stracchino, nezoufejte a použijte jinou tortillu a čerstvý sýr. U tortil si jen dejte pozor na obsah nežádoucích látek, občas jsou plné chemie.
*Piadina romagnola je tradiční italská pšeničná placka. Často ji můžete vidět ve vitrínách italských bister a kaváren jako rychlou svačinku. Piadina je dokonce zapsána do seznamu tradičních italských zemědělsko-potravinářských výrobků (P.A.T.) kraje Emilia-Romagna. U nás ji seženete v Cortelazzi. Pokud si od nich budete objednávat nákup, určitě stojí za vyzkoušení! 🙂
**Stracchino je čerstvý smetanový sýr. Pochází z oblasti Lombardie a vyrábí se z mléka „unavených“ kraviček, které se vrátily z pastvy. Název stracchino je údajně odvozenina slova vyčerpaný. 🙂 Na první ochutnání si ho zamilujete! Je jemný, bohatý na chuti a rozplývá se na jazyku. V Cortelazzi seženete tento sýr pod značkou Nonno Nanni v kompostovatelném obalu. 🙂
Na 2 ks potřebujete
- 2 tortilly – ideálně Piadina*
- 200 g krémového sýra – ideálně Stracchino**
- 200 g sušené šunky
- Rukola
- Sůl, pepř
Piadinu je možné krátce rozehřát na suché pánvi před naplněním nebo ji můžete zapéct již s náplní – vše záleží na typu náplně a vaší chuti. Samozřejmě ji také můžete nechat studenou, je totiž krásně vláčná.
Tortillu namažte sýrem, poklaďte šunkou a rukolou. Nezapomeňte přidat trochu čerstvě mleté soli a podle chuti i pepře. 🙂
Dobrou chuť 🙂