Lasagne s mortadelou a pistáciemi

Vystaveno:

Tomuhle jídlu rozhodně dejte šanci! Je rychlé a chuťově dokonalé. 🙂 Mortadela, pistácie a mozzarella tvoří dokonalou kombinaci. Mňam!

Na 4 porce potřebujete

Lasagne

  • 250 g čerstvých lasagní (nebo 150 g sušených)
  • 300 g mozzarelly / burraty / straciatelly*
  • 60 g parmazánu
  • 50 g pistáciového pesta** (nemusí být)
  • 250 g mortadely***
  • 70 g drcených pistácií

Bešamel

  • 1 l plnotučného mléka
  • 1 malá cibule (nemusí být)
  • 1 bobkový list (nemusí být)
  • 65 g másla
  • 65 g hladké mouky
  • 1 – 1,5 lžičky soli
  • špetka bílého pepře
  • velká špetka čerstvě strouhaného muškátového oříšku

 

*Burrata je speciální druh mozzarelly, který pochází ze severní Apulie. Má oválný tvar, uvnitř je tzv. stracciatella (ručně trhané kousky sýru), která je naložená v tučné smetaně a zvenčí má konzistenci jako mozzarella. Seženete ji ve větších supermarketech nebo v italských speciálkách. 🙂

 

**Pistáciové pesto

Můžete ho koupit v Cortelazzi nebo ho jednoduše vyrobit doma. Stačí smíchat 2 lžíce pistáciového másla s 2 lžičkami olivového oleje, solí a pepřem. Přidat můžete i strouhaný parmazán, bazalku a česnek. Pokud máte výkonný mixér, můžete si pistáciové máslo umixovat z opražených pistácií doma. 🙂 Pistáciové pesto ale můžete vynechat a použít jen více pistácií.

 

*** Mortadela

Jedná se o italský salám, který na první pohled připomíná náš „junior“, ale složením je o mnoho kvalitnější. Pochází z městečka Bologna, které leží v oblasti Emiglia-Romagna a skládá se z vepřového masa, soli, tradičního koření a kousků slaniny, díky kterým na řezu pak můžete vidět typické bílé flíčky. Podává se často nakrájená na kostičky se skleničkou vína nebo se krájí na plátky a pokládá se na rozpečené pečivo – ať už je to pizza, ciabatta nebo crostini. Při vybírání mortadelly koukejte nejen na složení, ale také zkuste najít tu s označením místa původu IGP.

Bešamel

Tento krok je volitelný. Aby měl bešamel lepší chuť, zkuste v něm infuzovat cibuli a bobkový list. Je to takový tajný trik italských baboček. 🙂 Cibuli oloupejte a spolu s bobkovým listem vložte do rendlíku, zalijte mlékem a pomalu začněte ohřívat. Prohřívejte těsně pod bodem varu asi 5 minut. Mléko tak perfektně nasákne ostatní chutě. Poté přeceďte a nechte stranou vychladnout.

V jiném hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání smažte 45 vteřin. Nesmažte mouku déle, mohla by zhnědnout a bešamel už by nebyl typicky bílý. Hrnec sundejte z plotny a po částech přilívejte mléko. Energicky přitom šlehejte (ideální je na to omáčková metla či ta klasická), dokud nebude omáčka úplně hladká. Vraťte zpět na plotnu, přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi 3 minuty. Pak teplotu stáhněte na minimum a vařte 15 minut. Omáčku občas promíchejte odspodu, kvůli mouce se bude hodně přichytávat. Výsledkem by měla být hladká, lesklá omáčka, kterou na závěr dochutíte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Poté vmíchejte pistáciové pesto.

 

Těstoviny

Pamatujte si, že čerstvé těstoviny jsou prostě vždycky nejlepší. Já mám radši, když se i čerstvé těstoviny povaří, ale není to úplná nutnost, tak nechám rozhodnutí na vás. 🙂 Třeba u tohoto receptu jsem vření úplně vynechala. Těstoviny povařte jen asi 1 minutu v hodně osolené vodě (je nutné přidržet je u dna) a pak je vhoďte do mísy s ledovou vodou. Zastavíte tím proces měknutí, těstoviny totiž změknou ještě v troubě při pečení. Chladné pláty těsta vyskládejte na sebe na talíř.

Pokud se rozhodnete udělat těstoviny sušené, kupte takové, na kterých je nános mouky – nejsou žluté, ale spíš do bíla a jejich povrch je spíš hrubší, je to záruka kvality. Těstoviny vařte ve velmi slané vodě, dokud nebudou ve středu ještě lehce syrové, a pokračujte stejně, jako když používáte čerstvé.

 

Kompletace

Troubu zapněte na 200 stupňů. Mozzarellu natrhejte na tenké kousky. Parmazán nastrouhejte najemno. Připravte si zapékací mísu. Na dno mísy namažte trochu bešamelu.

Nyní začněte vrstvit v pořadí:
Těstoviny – bešamel – pistácie – mozzarella – parmazán – mortadela – bešamel a zase celé znovu 🙂

Vršek lasagní navrstvěte následovně:
bešamel – kousky natrhané mortadely – mozzarella – pistácie – parmezán.

Vložte do trouby cca na 30 minut a zapékejte, dokud nebude bešamel se sýrem hezky zlatohnědý. Po vyndání nechte lasagne asi 10 minut zchladnout a poté podávejte. 🙂

Dobrou chuť 🙂
Štítky: ,