Americké nadýchané lívance s javorovým sirupem a slaninou

Vystaveno:

Miluju snídaně! A kdo ne? Není nad to udělat si velkou nedělní snídani a vzít si ji do postele… Zkuste to třeba po americku! Udělejte si krásně nadýchané lívanečky s javorovým sirupem a pokud jste odvážnější, přidejte i slaninku!

Na 2-3 porce
  • 265 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 lžíce hnědého cukru (ideálně muscovado)
  • 260 ml plnotučného mléka
  • 2 vejve vel. L
  • 1 lžička vanilkového extraktu (přírodní)*
  • 35 g másla
  • Anglická slanina
  • Javorový sirup
  • Máslo nebo ghí na smažení*
Postup

Mouku a prášek do pečiva prosej do mísy, přidej cukr a promíchej metličkou. Mléko prošlehej s vejci, dokud nevznikne jednolitá hmota. Za stálého šlehání tenkým pramínkem přilévej rozpuštěné máslo. Tuto směs smíchej s moučnou směsí a prošlehej metlou dohladka. Vzniklé těsto by mělo být hodně husté. Nech ho stát minimálně 15 minut.

Mezitím rozpal pánev nasucho a přidej napůl překrojenou slaninu. Opeč dozlatova z obou stran a dej stranou.

Na lívance rozpal pánev na střední stupeň a přidej kousek másla. Hned, jak se máslo rozpustí naber půl naběračky těsta a nanes ho na pánev. Lžící vytvaruj kolečko a počkej, až bude okraj pevný a navrchu se začnou dělat bublinky. Poté otoč a nech ještě minutu opékat. Povrch by měl být krásně zlatavý.

Servíruj cca 5 ks na sobě s plátkem másla, polij javorovým sirupem a ozdob slaninou. Slaninu je samozřejmě možné vynechat, ale je to opravdu zajímavá chuť, kterou doporučuji vyzkoušet 🙂

 

*TIP: Vanilkový extrakt prodávají v BIO obchodech nebo v Marks and Spencerovi. To umělé v supermarketech ani nekupujte, je to uměle vytvořená rádoby vanilková chuť, která pokrm jen zkazí.

 

*TIP2: Na opékání lívanců se hodí přepuštěné máslo ghí, které se dá objednat přes e-shopy, koupit v BIO obchodech, gourmet obchodech nebo si ho snad můžete vyrobit doma.

Dobrou chuť 🙂