Tradiční anglický dezert, který jsem si oblíbila pro jeho jednoduchost a variabilitu. Můžete ho udělat s různými druhy ovoce, s čokoládou, slaným karamelem nebo můžete třeba přidat želé. Myslím, že pokud tento dezert zvolíte jako sladký dárek pro svou drahou polovičku, rozhodně překvapíte! 🙂
Na střední mísu
- 2 ks oblíbeného korpusu / 300 g cukrářských piškotů
- Jahodová marmeláda
- 50 ml cherry / brandy / mléčné kávy / malinové omáčky M&S
- 600 g crème fraîche / zakysané smetany
- 2 vanilkové lusky
- Cukr moučka
- 570 ml šlehačky (30 – 47%)
- 6 žloutků z vajec vel. L
- 50 g cukru krupice
- 1,5 lžíce kukuřičné mouky
- 700 g jahod
- Maliny a borůvky na ozdobu
- 500 ml šlehačky ke šlehání
Postup
Na žloutkový krém (custard) smíchejte cukr s moukou a přidejte ke žloutkům. Promíchejte, dokud směs nebude homogenní. Jeden vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyjměte semínka. Ta smíchejte se smetanou v rendlíku se silným dnem a přiveďte těsně pod bod varu.
Ohřátou smetanu po částech přilévejte ke žloutkové směsi a energicky míchejte metlou. Až bude směs spojená, nalijte ji z mísy zpět do rendlíku a na nízkém plamenu ohřívejte. Za stálého míchání směs nechte zhoustnout. Krém přelijte do mísy a přikryjte ho fresh fólií tak, aby se fólie dotýkala povrchu. Nechte zchladnout.
Crème fraîche smíchejte se semínky z druhého vanilkového lusku a cukrem podle chuti. Korpus nakrájejte na tenké plátky (od vrchu ke spodu, nikoli jako při přípravě dortů) a promažte je marmeládou. Vždy dva plátky k sobě. Pokud používáte piškoty, také je promažte.
Jahody omyjte, osušte a nakrájejte na plátky.
Do mísy položte promazané plátky korpusu / piškoty (1/2), lehce zakápněte zvolenou tekutinou, přidejte krém z crème fraîche tak, aby zakryl pouze korpus. Plátky jahod naskládejte kolem dokola i doprostřed a přidejte zbytek krému tak, aby zakryl jahody. Na krém navrstvěte zbytek promazaných korpusů a postupujte úplně stejně, pouze použijte žloutkový krém. Navrch našlehejte vychlazenou šlehačku a ozdobte ovocem.