Avokádo všude, kam se podíváš. Nezdá se vám? 🙂 Vůbec se tomu nedivím, protože avokádo se řadí mezi takzvané superfoods a je velice výhodné zařadit ho do jídelníčku.
Superfoods
Stále více známý termín zahrnující potraviny různého druhu, které jsou považovány za velice přínosné pro lidský organismus. Obsahují hodně vitamínů, minerálů, také obsahují proteiny, enzymy a koenzymy, antioxidanty a v neposlední řadě vlákninu. Patří mezi ně například avokádo, mladý ječmen, goji, chia semínka, čerstvý kokos a kokosový olej, aloe vera, acai (ovoce – nejsilnější antioxidant) a spousty dalších.
Avokádo
Avokádo je plodem hruškovce přelahodného a jedná se o ovoce, ačkoli není moc sladké. Obsahuje spousty vitamínů a minerálních látek a je proslulé obsahem zdravých tuků rostlinného původu. Mezi tyto zdravé látky se řadí např. kyselina olejová, lutein, kyselina listová, vitamin E, nenasycené tuky – avokádo vás tedy pomůže chránit před srdečními onemocněními, rakovinou, onemocnění mozku a očí. Navíc pěkně zasytí.
Zralost
Zralost je u avokáda stěžejní. Jestli je vaše avokádo připravené ke konzumaci zjistíte tak, že do něj lehce „píchnete“ prstem a pokud vám otisk prstu vydrží a nevrátí se zpět do původní tvaru, můžete avokádo sníst. Nezralé avokádo nejen že nechutná dobře (je hořké), ale také se při vyndavání pecky můžete zranit nožem. Avokádo je totiž velmi tvrdé a nepoddajné. Avokádo si klidně kupte v supermarketu, ale musíte počítat s tím, že nebude zralé a potrvá ještě pár dní, než vám doma v pokojové teplotě dozraje. Popřípadě se mrkněte na tipy, jak urychlit zrání zde. Já ho nejraději kupuji v Makru, protože tam ho mají takzvaně „ready to eat“.
Jak otevřít avokádo
Zralé avokádo nařízněte podélně po celé polovině, otočte ho a stejný řez proveďte z druhé strany. Obě poloviny pak pootočte proti sobě. V jedné části bude pecka, zasekněte do ní nůž a pecku vyndejte, mělo by to jít hladce. Poté opatrně lžící vydlabejte dužinu a avokádo pokapejte citronovou šťávou. Díky tomu vám vydrží krásně zelenožluté.
Avokádo Toast
Získává si čím dál větší oblíbenost mezi lidmi z celého světa. Opečený toastový chléb s avokádem se dá připravit na sto způsobů. Avokádo si rozmačkejte vidličkou a do směsi přidejte například kajenský pepř, česnek, rajčata na kostičky, chilli papričku, jarní cibulku apod. a namažte si pomazánku na toast. Já mám nejraději rozmačkané avokádo a navrch volské oko 🙂 Ozdobit je můžete různými výhonky, bylinkami nebo semínky. Výborný je také na sladko, ale to zase někdy příště 🙂