Batátové gnocchi s pečenou zeleninou z M&S potravin

Vystaveno:

Tohle je asi nejvíc špatně vyslovovaný jídlo na světě 🙂 Ale i tak ho šíleně miluju. Tentokrát jsem gnocchi (čti ňoky) zkusila z batátů a byla to lahoda!

Na 4 porce potřebujete

Gnocchi

  • 600 g batátů (sladkých brambor)
  • 300 g hladké mouky (podle potřeby)
  • Dvě špetky soli
  • Špetka muškátového oříšku
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce parmezánu

Zelenina

  • 500 g rajčat (můžou být i cherry)
  • 1 střední lilek
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl, pepř
  • Bazalka, parmezán, olivový olej na ozdobu
Zelenina

Předehřejte si troubu na 200 stupňů.

Rajčata vložte do misky. Pokud máte cherry rajčátka, můžete je nechat celá nebo na půlky, pokud máte velká rajčata, jednoduše je překrájejte na menší kousky. V mističce smíchejte rajčatový protlak s drceným česnekem a olivovým olejem, solí a pepřem. Takto připravenou směs nalijte na rajčata, lehce promíchejte.

Lilek nakrájejte na kolečka silná asi 1,5 cm, z obou stran posolte a nechte ho vybrečet. Stačí 15 minut. Otřete ho kuchyňskými ubrousky a vložte do mísy. Zakápnete ho olivovým olejem a promíchejte tak, aby se olej rovnoměrně rozprostřel.  Položte ho na plech vyložený pečícím papírem. Vedle lilku rozmístěte rajčátka.

Dejte péct do trouby asi na 20 – 30 minut. Po vytažení z trouby by rajčátka měla být hezky měkká, zkaramelizovaná, ale stále by si měla držet trochu tvar a lilek by měl být dozlatova opečený.

 

Batátové gnocchi

Umyté sladké brambory uvařte ve slupce (zda jsou hotové poznáte podle zapíchnutého nožíku, ten by měl jít z brambory celkem dobře vytáhnout) – nebo je můžete upéct v troubě na 140 stupňů na 1 kg hrubozrnné mořské soli (než je tam dáte, tak je osušte) – dostanete pak z brambor více vody a těsto vám později bude méně řídnout. Trvá to asi 60 – 90 minut podle velikosti batátů.

Do velkého hrnce dejte vařit vodu – pozor, pokud děláte bramborové těsto (knedlíky, gnocchi, taštičky atd.), je nutné pracovat velmi rychle, těsto totiž rychle řídne. Proto se vždy dává vařit voda předtím, než se začne těsto zpracovávat. Parmezán nastrouhejte najemno.

Hotové batáty ideálně ještě za tepla oloupejte a najemno nastrouhejte na vál / do mísy. Přidejte mouku, sůl, muškátový oříšek, parmezán a žloutky. Energicky zpracujte do hladkého těsta – nejlepší je pracovat rukama. Těsto by nemělo lepit, zároveň by ale mělo zůstat vláčné a měkké.

Z těsta vyválejte několik válečků a průměru cca 2 cm. Nyní je můžete po kouskách krájet nožem a rovnou vařit nebo třeba z každého kousku vytvarovat kuličku a lehce stlačit vidličkou, aby se na noku vytvořila typická mřížka.

Podle velikosti hrnce si vaření „ňoků“ (takto se to správně čte) rozdělte na několik štací. Voda by se neměla úplně přestat vařit, když do ní gnocchi vhodíte. Vroucí vodu hodně osolte a vařte v ní noky, dokud nevyplavou na hladinu. To značí, že jsou hotové. Trvá to jen pár minutek. Na pánvi si rozehřejte asi 15 g másla a přidejte gnocchi. Opečte je dozlatova a přidejte pečenou zeleninu. Jen lehce promíchejte a servírujte. Na talíři je ozdobte bazalkou, olivovým olejem a parmezánem.

 

Dobrou chuť 🙂
Štítky: , ,