Víte co fakt nenávidím? Když přijdu do restaurace a u tohoto jídla je napsané složení: anglická slanina, smetana, česnek … a už zavírám menu a chce se mi řvát. Jako kdyby snad v Itálii dělali svíčkovou z rajčat místo kořenové zeleniny!!!
Na 2 porce potřebuješ
- 30 g másla, trocha olivového oleje
- 50 g čerstvě strouhaného parmezánu
- 200 g těstovin bucatini (nebo spaghetti či linguine)
- 100 g pancetty (nebo guanciale, či poměr 1:1)
- 3 žloutky
- čerstvě mletý pepř
Než začneš vařit tento recept, přečti si zásady zde.
Postup
Jako první si dej vařit vodu na pastu. Hodně vody. Až se začne vařit, osol a po minutě vlož těstoviny. Vař dokud nebudou na skus.
Sušenou slaninu si nakrájej na proužky / kostičky, parmezán si najemno nastrouhej. Odděl si žloutky od bílků. Prošlehej sýr se žloutky a přilij asi 1,5 – 2 sběračky vody z těstovin.
Na pánvi si rozehřej máslo s trochou olivového oleje (díky oleji se ti máslo nebude připalovat už při nízkých teplotách). Přidej slaninu a na středním ohni nech opéct dokřupava. Nyní by měly být těstoviny al dente. Pomocí kleští či pinzety je přendej přímo z hrnce do pánve. Přilij ještě sběračku vody z pasty, ta se bude hodit. Promíchej těstoviny s orestovanou slaninou a stáhni z ohně. Počkej dvě minuty. Do pánve nyní nalij připravenou žloutkovou hmotu a energicky míchej. Vytvoří se ti nádherná lesklá omáčka obalená kolem těstovin, takzvaná crema.
Servíruj v hlubokém talíři posypané čerstvým parmezánem.