Hovězí chuck tender, neboli kulatá plec je část hovězí plece, která se také nazývá falešná svíčková. Je to maso s jemným tukovým žilkováním, které je vhodné na přípravu omáček, dušení, pečení v celku, ale například i na steaky.
Na 2-4 porce potřebuješ
Na steaky
- 4 Chuck tender* steaky – šířka minimálně na dva prsty
- 4 kousky másla (asi po 10 gramech)
- Libovolné čerstvé bylinky – dva druhy (např. tymián, rozmarýn, oregano atd.)
- Olivový olej
- Sůl, čerstvě mletý pepř
Hranolky
- Jeden velký batát (omytý a nakrájený na hubené hranolky)
- Rostlinný olej
- Sůl
Balzamiková redkuce:
- 100 ml balzamikového octa
- 1 lžíce cukru krupice
- Kostička másla
Postup:
Je lepší mít vpichový teploměr, aby sis ohlídal/a propečenost steaku. Pokud nemáš, jednoduše použij pravidlo bříška u palce. Návod najdeš na internetu.
Zapni si troubu na 200 stupňů. Steaky vyndej z lednice a nech je odpočívat na prkýnku. Balzamikový ocet vylij do rendlíku a společně s cukrem ho zahřívej na vyšším ohni dokud se Ti nezredukuje a nezhoustne. Trvá to asi 10 minut. Dej si pozor, aby se Ti redukce nespálila, proto ji často míchej. Stáhni z ohně a uchovej teplou. Před podáváním do teplé redukce vmíchej asi 50g másla a máš hotovo.
Steaky polij olivovým olejem, promni je v ruce, aby se olej dostal všude. Rozpal si pánev na maximum a steaky na ni opatrně polož, ať neztratí svůj tvar. Opékej asi 4 minuty (nebo dokud se steak sám neodlepí od pánve), povrch musí být hezky zlatavý a opeč z druhé strany. Víckrát neotáčej! Na tyto steaky polož kostičku másla, do kterého jsi vtiskl/a čerstvé bylinky a dej dopéct do trouby. Budou stačit 3 – 4 minutky. Ohlídej si propečenost vpichovým teploměrem. Doporučuju 55 – 56 stupňů – stupeň medium rare. Pro medium budeš potřebovat 61 stupňů (na obrázku jsou steaky medium). Nikdy steak nepropékej na well done!!! To už jim můžeš jít maximáně tak na funus a ne je jíst.. Až dosáhneš požadované vnitřní teploty, steaky přendej do mísy s trochou olivového oleje nebo rozpuštěného másla a přikryj (nebo postačí zabalit ho do alobalu). Steak musí minimálně 5 minut odpočívat. Až poté je osol a opepři.
Rozpal si olej v rendlíku (asi 300ml) a opatrně do něj nasyp hranolky. Smaží se asi 4 minuty, záleží na tloušťce. Až budou „šustit“, vyndej je z ohně do mísy vyložené ubrouskem a osol.
Steak podávej nakrájený neboli nafilírovaný, přelitý redukcí z balzamika s hranolkami a libovolným salátkem 🙂
*Chuck tender je kulatá plec a nazývá se také falešná svíčková. Tento kus jsem koupila v makru a kg stál pouhých 170Kč! Dej si pozor při nákupu masa na steaky – v supermarketu ho určitě nekupuj! Maso musí být pořádně odleželé tj. stařené. Pokud nemáš přístup do makra, požádej svého řezníka o pomoc.