Tenhle druh cukroví je v českých rodinách celkem nestandardní, ale věřím, že si získá místo na předních příčkách u všech členů domácnosti. 🙂 Snoubí se zde sladkost rohlíčků, kyselost marmelády a hořkost čokolády. To vše je doplněné nádhernou vůní oříšků. Za mě je to jedno z nejlepších cukroví, které doma děláme. Recept mi dala babička. 🙂
Potřebujete
- 140 g hrubé mouky
- 140 g hladké mouky
- 140 g mletých pekanových / vlašských oříšků
- 160 g másla
- 30 – 40 g strouhané čokolády 70 %
- 70 g cukru moučka
- 2 žloutky
- Semínka z 1 vanilkového lusku / 1 lžíce vanilkového extraktu
- Bílky na potření
Na dokončení
- Rybízová marmeláda
- 50 g 70% čokolády
- Mleté oříšky / kokos
Postup
Všechny suroviny si poctivě odvažte a připravte si je na vál. Nejdříve navrstvěte suché ingredience a poté máslo, žloutky a vanilku. Čokoládu strouhejte až nakonec, aby neměla čas příliš změknout. Špičkami prstů vytvořte drobenku a poté z ní vytvořte nepravidelnou kouli.
Nyní je na řade takzvaná fraisage (čtěte frezáž). Jedná se o závěrečné hnětení těsta, kdy dochází k úplnému spojení tuku s moukou. Těsto položte na lehce pomoučněný vál a rozdělte si ho na 4 – 5 menších kusů. Hranou dlaně (rozhodně ne celou dlaní, která je moc teplá) sklouzněte po části těsta asi 10 cm směrem od sebe. Těsto se hezky rozmázne po válu a to je přesně to, co chceme. Až bude celá část uhnětená, stěrkou z něj znovu vytvarujte nepravidelnou kouli a pokračujte tak i s ostatními částmi. Poté je stejným způsobem spojte dohromady, vytvarujte do koule a zabalte do dvou vrstev potravinové fólie / do pečícího papíru. Takto uhnětené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ideálně ale přes noc.
Odpočinuté těsto vyndejte z lednice a počkejte asi 30 minut. Troubu zapněte na 180 stupňů. Lehce změklé těsto rozválejte (nezapomeňte ho podsypávat hladkou moukou) asi na 4 mm. Vykrajovátkem vykrajujte měsíčky a rovnou je pokládejte na plech vyložený pečícím papírem (pokud máte nepřilnavý plech jako já, papír samozřejmě vynechte :-)). Nyní je můžete pomazat prošlehanými bílky. Tento krok lze vynechat – rohlíčky pak vypadají hezky hladce jako mám na fotkách, nicméně budou hodně křehké a je možné, se jich pár při promazávání a namáčení zlomí… Naopak, rohlíčky, které pomažete, budou mít nahoře takovou krustičku, která vám je podrží vcelku a navíc budou více křupavé. Záleží na vaší chuti. 🙂 Pečte je ve středu trouby asi 10 minut. Rohlíčky nicméně kontrolujte (každá trouba peče jinak) a až začnou trošku zlátnout, jsou hotové.
Rohlíčky nechte zcela vychladnout a poté je pomocí rybízové marmelády spojte.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a dejte pozor, aby se vám v ní nesrazila vodní pára (miska musí perfektně sedět na hrnci). Konce slepených rohlíčků máčejte v čokoládě a poté v mletých oříšcích (či kokosu).
Rohlíčky nechte odležet alespoň 24 hodin.
PS: Prosím, (nejen) na cukroví nepoužívejte nekvalitní suroviny. Patří mezi ně hlavně HERA (složení ani nechtějte vidět, je to příšerné) – místo ní používejte vždy jen pravé máslo, dále umělé vanilkové aroma – to je chemicky vytvořené a s vanilkou nemá nic společného. Místo toho si kupte pár vanilkových lusků a doma si pak vytvořte domácí vanilkový extrakt (recept mám ve své kuchařce) a v neposlední řadě nepoužívejte čokoládu na vaření, protože nikdy nedosáhnete kvalitního výsledku. Čokoláda na vaření obsahuje různé rostlinné tuky, jako třeba palmový tuk, které v čokoládě nemají co dělat. Tuto čokoládu když rozpustíte ve vodní lázni, tak vám nevznikne krásně tekutá, lesklá hmota jako u 70% čokolády, ale matná, sladká kejda bez chuti.
Tyhle rohlíčky jsem připravila v mojí vysněné troubě Miele. Chceš se o Miele spotřebičích dozvědět víc? Klikni sem:-)
Veselé Vánoce! 🙂