Miluju dýně! Je to pozoruhodná surovina, můžete z ní udělat pomazánku, polévku mnoha podob, hranolky, pyré, omáčku, ale i koláč. Dnes mám pro vás dýni v hlavní roli 🙂
Na 4 porce potřebujete
- 600 g dýně
- 2 lžíce přepuštěného másla / olivového oleje
- 1 menší červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 lžičky zázvoru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého chilli
- 1,5 lžičky garam masaly
- 1,5 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mleté skořice / 1 ks celé skořice
- Hrst koriandru i se stonky
- ¾ plechovky kokosového mléka
- 50 – 80 ml zeleninového vývaru (lze vynechat)
- ¾ konzervy krájených rajčat
- 10 – 15 ks malých kapustiček
- Hrst opražených kešu oříšků
- Sůl
Postup
Dýni oloupejte (pokud máte Hokkaidó, loupat nemusíte), nakrájejte na kostky, osolte a zakápněte olivovým olejem. Pekáč vyložte pečícím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Bude to trvat asi na 20 minut.
Mezitím si připravte omáčku. Cibuli, česnek a zázvor rozmixujte v robotu. Stonky od koriandru nasekejte najemno. Na pánvi si rozehřejte máslo / olej, přidejte cibulovou pastu a stonky koriandru. Na středním ohni smažte asi 10 minut, poté přidejte koření kromě garam masaly. Smažte asi 3 minuty a přidejte rajčata, dále kokosové mléko a trochu vývaru, bude-li omáčka moc hustá (nepoužívejte vodu nebo přijdete o chuť). Přidejte garam masalu a nechte asi 10 minut pomalu provářet.
Kapustičky omyjte, přepulte (pokud máte měkké ze zahrádky, půlit nemusíte) a na přepuštěném másle / olivovém oleji je osmahněte. Osolte a nechte stranou.
Omáčku ochutnejte, případně ji dochuťte solí a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Do omáčky přidejte dýni, kapustičky a promíchejte.
Servírujte s rýží basmati, koriandrem a opraženými kešu ořechy.