Nechala jsem se inspirovat předvánočním výletem do Paříže a připravila jsem pro vás video recept na pravou francouzskou cibulačku 🙂 Je opravdu dokonlá a na zimní večery jako dělaná, tak ji vyzkoušejte 🙂 Zároveň bych vám tímto videem chtěla představit svého nového partnera, kterého si neskutečně vážím. Jedná se o značku Miele, která pro mě vždy byla průkopníkem ve svém oboru. Již brzy vám sepíšu článek o jejich spotřebičích, které doma poctivě testuji 🙂
Na 4 porce potřebuješ
- Bouqet garni (zelená část pórku, bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 snítky plocholisté petržele)
- 1,5 kg cibule
- 120 g másla
- 1,5 l hovězího nebo jiného vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 150 ml bílého vína
- Lžička soli
- Půl lžičky pepře
Gratinování
- Bílé pečivo (fr. bageta nebo máslový chléb)
- 100g sýra Gruyère nebo Comté
Ideální vybavení
- Lví hlavy
- Hrnec se silným dnem
- Plochá vařečka
- Kuchyňský provázek
- Trouba s grilem
Než začneš vařit tento recept, přečti si zásady zde.
Postup
Připrav si bouqet garni. Je to svazek koření a bylin, který dokáže perfektně přenést chuť do připravovaného pokrmu. Potřebuješ zelenou část pórku (10 cm), bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 snítky plocholisté petržele a provázek. Do pórkového listu zabal bylinky a bobkový list a opatrně převaž provázkem. Dej stranou.
Oloupanou cibuli překroj na půlku a nakrájej na stejně velké proužky. Na středním ohni si v hrnci se silným dnem rozehřej máslo, přidej všechnu cibuli a pomalu restuj asi 10 minut. Poté přikryj pokličkou a dus dalších 10 minut (občas promíchej, cibule se začne přichytávat). Sundej poklici a za častého míchaní nech cibuli zkaramelizovat do tmavohnědé barvy. Bude to trvat asi 25 minut.
Dej si ohřát vývar. Hnědou cibuli zapraš moukou, míchej ještě minutku a podlij vínem. Vhoď bouqet garni a počkej, než se víno zcela vyvaří (až přičichneš a neucítíš alkohol, je to v pořádku). Podlij horkým vývarem, přidej sůl, pepř a nech pomalu vařit zpola zakryté 45 – 60 minut. Po této době máš hotovo, případně si polévku dochuť solí a čerstvě mletým pepřem.
Pečivo si nakrájej a v topinkovači nebo troubě ho opeč (je nutné, aby pečivo mělo kůrku, protože jinak by se v polévce ihned rozmočilo).
Rozpal si gril v troubě na maximum. Cibulačku nalij do lvích hlav lehce pod okraj, poklaď světlým pečivem a bohatě zasyp nahrubo nastrouhaným sýrem. Takto připravené lví hlavy vlož na plechu těsně pod gril zapnutý na nejvyšší stupeň. Až bude sýr chytat hnědou barvu a vytvoří se na něm krusta, je čas polévku vyndat a podávat!