Když jsem doma řekla, že budu grilovat nektarinky, všichni si mysleli, že jsem se už dočista zbláznila. Když je ochutnali, málem se oni zbláznili blahem 🙂 Věřte, grilované ovoce je skvělé, od banánu, přes ananas až k meruňkám. Zkuste to také!
Na 4 porce potřebuješ
- 4 nektarinky
- 1 kelímek skyru
- 1 vanilkový lusk
- 30 ml rozpuštěného másla
- Máta / meduňka na ozdobu
Na slaný karamel:
- 245 ml smetany (ideálně 40%, ale postačí 31%)
- 220 g cukru krupice
- 6 lžic vody
- 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
- Špetka mořské soli (ideálně Maldon)
Postup
Smetanu si v kastrůlku ohřejte (ale nevařte) s vanilkovým extraktem na nízkém plamenu. Dejte stranou. Do dalšího kastrůlku si nasypte cukr a vodu a na vysokém plamenu přiveďte k varu (směsí ani trochu nehýbejte). Nechte vařit, dokud nedosáhnete jantarového karamelu. Pozor, aby karamel nezhořkl, pozorujte ho a hned jak zezlátne, sundejte ho z ohně. Do karamelu přilévejte ohřátou smetanu (pozor, bude to prskat a syčet) a energicky míchejte metlou. Osolte, promíchejte a nechte zchladnout.
Nektarinky rozpulte a zbavte pecky. Skyr promíchejte se semínky z vanilkového lusku. Gril rozpalte na 200 – 230 stupňů. Každou nektarinku potřete na řezné straně máslem a položte na gril. Grilujte asi 3 – 5 minut, dokud nebude na nektarinkách vidět mřížka grilu 🙂 Poté je sundejte a na gaždou navrstvěte asi lžičku vanilkového skyru. Pokapejte zchladlým karamelem a ozdobte lístky máty nebo meduňky.
Pokud máte doma zmrzlinu, můžete ji také přidat 🙂
Proč je gril od značky WEBER nejlepší? ???? Dočtete se zde.
Zaujalo vás mramorové prkénko?? Je z nové kolekce Butlers! ???? A nejlepší na tom je, že si to všechno můžete objednat až domů – takhle se utrácí ještě snadněji ????