Jarní kuřátko s bazalkovým pestem, mrkvičkou a baby brambůrkami

Vystaveno:

Kuře mám ráda, protože je šíleně variabilní v chutích. Tentokrát jsem udělala svoje oblíbené s pestem 🙂 Ve spojení s pomeranči je to nejvíc svěží!

Potřebujete
  • 1 menší kuře od farmáře
  • Mořská sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Olivový olej extra panenský
  • Bazalkové pesto (kvalitní kupované nebo domácí, recept níže)
  • 500 g baby brambůrek (nebo klasických brambor překrájených na stejně velké kousky)
  • 400 g baby mrkviček (nebo klasické mrkve překrájené na stejně velké kousky)
  • 50 g másla
  • 2 ks oblíbených citrusů (citrón, blood orange apod., ale nemusí být)

Domácí bazalkové pesto

  • 100 g bazalky
  • 30 g piniových oříšků
  • 60 g sýru Parmigiano Reggiano
  • 2 stroužky česneku
  • 10 g plátkové soli
  • 80 ml extra panenského olivového oleje
Postup

Kuře položte hřbetem nahoru. Odřežte přečnívající kůži na krku a u biskupa. Kuchyňskými nůžkami odstřihněte páteř – stříhejte po obou stranách páteře. Kuře otočte, rozevřete a nyní silně zatlačte dlaněmi do jeho středu, tím prolomíte prostředek a kuře bude rovnoměrně vysoké. Kuře můžete ještě otočit a některé uvolněné kosti (třeba žebra) odříznout. Nutné to ale není. Kuřátko na motýlka má rovnoměrný tvar a lépe a rychleji se vám bude péct.

Takto připravené kuře řádně osolte z obou stran (u pečení kuřete se solí opravdu nešetřete, je to základ úspěchu pro skvělou chuť) a lehce opepřete čerstvě mletým pepřem. Na závěr ho zakápněte olivovým olejem. Standardně strkám pod kůži máslo, tady jsem ale udělala výjimku, abych to trošku odlehčila 🙂

Co se týká pečení, ráda používám pekáč s roštem (jako na fotce), který mi umožní dát pod kuře citrusy (ty pomohou uchovat vlhkost a dají kuřeti další rozměr chuti) a to se tak lépe opeče ze všech stran. Kuře ale můžete položit i na citrusy přímo v pekáčku nebo ho můžete dát na rošt trouby a pod něj zasunout plech. Do plechu / pekáčku nalijte asi 150 ml vody.

Kuře pečte na 210 stupňů (ideálně horký vzduch, ale postačí horní + dolní pečení, pokud máte možnost přidat vlhkost, dejte 60 %) a pečte asi 30 minut, dokud nebude vnitřní teplota kuřete 75 stupňů. Na tohle je digitální vpichový teploměr fakt super. Pokud tuhle teplotu dodržíte, z kuřecích prsíček vám doslova poteče šťávička. Určitě doporučuju si ho pořídit, stojí pár korun a uděláte s ním perfektní prsíčka, steaky i vepřovou panenku 🙂 10 minut před koncem pečení zapněte gril na nejvyšší stupeň a opečte kůrčičku.

Mezitím si ve slané vodě uvařte brambory a až je přecedíte, tak k nim do hrnce přidejte asi 50 g másla a případně je dosolte. Mrkvičku uvařte v páře tak, aby byla stále lehce křupavá. Poté ji v míse smíchejte se dvěma lžícemi bazalkového pesta.

Po vyndání kuře můžete potřít bazalkovým pestem nebo ho můžete podávat zvlášť. Pokud si chcete vyrobit vlastní pesto, jen to kvituji 🙂 Recept níže.

 

Pesto Genovese

Na přípravu bazalkového neboli janovského pesta by se měl tradičně používat mramorový hmoždíř a dřevěná palička na drcení. Samozřejmě to jde i v jakémkoli jiném hmoždíři nebo i tyčovým mixérem. Italové to ale nevidí rádi, tím, že se bazalka drtí v hmoždíři, tak pouští svou lahodnou chuť a šťávu, kdežto mixér listy spíš jen seká a nelze tak dosáhnout toho správného výsledku.

Bazalku omyjte ve studené vodě a opatrně osušte papírovou utěrkou. V hmoždíři jemně rozdrťte bazalkové listy, česnek a oříšky. Přidejte sůl a najemno nastrouhaný parmezán. Pokračujte lehkým krouživým pohybem paličkou a pomalu, po troškách přilévejte olivový olej. Vzniknout by měla krásně hladká krémová směs. Olej „nesmí být vidět“, to znamená, že by neměl plavat na povrchu pesta, ale měl by být dobře zapracovaný – vsáknutý v ostatních ingrediencích. Pesto ihned použijte a to zbylé co nejrychleji uzavřete do nádoby, kde bude co nejméně vzduchu. Tedy do takové, která je tak akorát na naplnění až po okraj 🙂 Uchovávejte ho v lednici.

 

Všechny tyto kvalitní suroviny jsem pořídila v obchodě Marks & Spencer 🙂

Dobrou chuť 🙂