Kakaový chlebíček s hruškami

Vystaveno:

Na tenhle chlebíček jsem použila těsto z jedné buchty od mojí babičky a je to vážně fantazie! 🙂 Hrušky zavařené v zázvoru a koření provoní celý chlebíček a dodají mu vánoční perníčkovou atmosféru. Určitě ho vyzkoušejte, budete nadšenííí. 🙂

Kakaový chlebíček s hruškami

Chlebíček

Pošírované hrušky

  • 3 – 4 hrušky
  • 2 l vody (či podle potřeby, záleží na velikosti hrnce)
  • 10 cm zázvoru
  • 5 lžic medu / třtinového cukru
  • 1 badyán
  • 2 celé skořice
  • 1 lžíce přírodního vanilkového extraktu
Postup

Hrušky oloupejte. Zázvor oloupejte pomocí lžičky (jde to tak nejlépe) a nastrouhejte najemno. Pokud máte malé sítko na sypaný čaj, vložte zázvor do něj. Do většího rendlíku nalijte vodu, přidejte koření, zázvor a med. Na středním plamenu zahřejte a až se rozpustí med (cukr), přidejte oloupané hrušky. Zahřejte pod bod varu a nechte pošírovat* asi 30 – 40 minut. Mezitím si připravte těsto.

Máslo rozpusťte a nechte stranou, aby zchladlo. Troubu zapněte na 170 stupňů. Formu na chlebíček vymažte olejem a vysypte hrubou moukou.

Mouku smíchejte s kakaem, práškem do pečiva a prosajte do velké zadělávací mísy. Přidejte cukr a promíchejte. Přilijte vejce, mléko a pomocí ručního mixéru / stolního robota (k-metla) šlehejte dohladka. V mezičase přidejte vanilku, a nakonec tenkým pramínkem přilívejte máslo.

Hotové hrušky vyndejte z nálevu a osušte je. Spodní stranu nožem seřízněte, aby hrušky dobře stály ve formě. Od poloviny dolů je posypte hrubou moukou a postavte do formy za sebe, aby mezi sebou měli dostatečné mezery. Těsto nelijte kolem dokola co nejpravidelněji, ale nemusíte si s tím dělat velké starosti, tenhle chlebíček by měl vypadat spíš rustikálně než upraveně. 🙂

Vložte do trouby a pečte 45 – 60 minut, dokud nebude špejle po vytažení čistá. Pozor, až budete zkoušet propečení, nepíchněte do hrušky, ale opravdu do těsta. 🙂

Až vyndáte chlebíček, počkejte asi 5 minut a poté ho velmi opatrně vyndejte z formy. Nejlépe to jde tak, že formu položíte na bok na prkýnko a pomalinku chlebíček vyklopíte. Chlebíček bude na boku, pak ho stačí už jen opatrně postavit a nechat vychladnout.

Chlebíček posypte moučkovým cukrem a podávejte. Skvělý je i s vanilkovou zmrzlinou. 🙂

 

* Pošírování je způsob úpravy ovoce, zeleniny, ale i masa a ryb při teplotě mezi 75 a 95 °C. Teplota tekutiny nesmí přesáhnout 95 °C, voda se tedy nesmí vařit. Tekutinou bývá nejčastěji různými ingrediencemi ochucená voda nebo různé nálevy či tuk.

TIP 1: Nálev z hrušek můžete svařit na vysokém plamenu a použít jako základ na domácí zázvorovou limonádu. 🙂
TIP 2:Tohle jídlo jsem připravila ve spolupráci s Miele. Chceš se o Miele spotřebičích dozvědět víc? Klikni sem:-)

Dobrou chuť 🙂