Polévka s bramborami původně z jižních Čech, tradičně zahušťovaná máslovou jíškou a ředěná smetanou. Tak ji mnozí popisují. Zamyslela jsem se, jak by šla nejlépe připravit, abychom ze surovin dostali co nejvíce chuti a tady je – můj recept na kulajdu. 🙂 Jsem opravdu zvědavá, co na ni povíte, protože u celé rodiny měla obrovský úspěch
Tento recept jsem připravila ve spolupráci s mými oblíbenými bylinky.cz. Možná to ani nevíte, ale pokud používáte bylinky na vaření, je dost pravděpodobné, že jste si koupili právě jejich s láskou vypěstované bylinky, které nejsou ošetřené žádnými pesticidy. Jde nám především o to, abychom rozšířili osvětu vaření s bylinkami. Musím říct, že ve své kuchyni mám hodně koření, ale téměř vždy se jedná o jednodruhové. Grilovací koření, koření na kuře či těstoviny a další směsi plné soli či glutamátů u mě nemají šanci. Vždy raději sáhnu po čerstvém tymiánu, rozmarýnu, petrželce či majoránce. V kombinaci s mořskou solí a čerstvě mletým pepřem krásně provoní každé jídlo, ale zároveň stále ucítíte chuť hlavních surovin, což je, myslím, velmi důležité. 🙂
Na 2 porce
Polévka
- hrst sušených lesních hub / 150 g mražených hub / 3 hrsti čerstvých hub
- Ghí / máslo + olivový olej
- 1 střední cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 50 ml kvasného / jablečného octa
- 15 g čerstvého kopru
- 500 – 600 ml hovězího (či jiného) vývaru
- 325 ml 30% smetany
- 10 brambor grenaille / malých kusů
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- Sůl, pepř
- Citrón na dochucení
Vejce
- 1,3 litru vody
- 100 ml kvasného octa
- 2 čerstvá vejce
Polévka
Pokud používáte čerstvé houby nebo zmražené nepodušené houby, je nutné z nich dostat vodu. Tím se prohloubí jejich chuť. V menším rendlíku rozehřejte 30 g ghí / 20 g másla a 2 lžíce olivového oleje a přidejte očištěné a na střední kousky nakrájené houby. Houby pustí vodu a postupně se vyrestují do krémovité podoby. Uložte je stranou na pozdější použití.
Pokud používáte houby sušené, namočte je 3 hodiny před vařením do 250 ml studené vody a nechte nasáknout. Pokud používáte podušené houby z mrazáku, nechte je rozmrznout a ponechte stranou na pozdější použití.
Cibuli nakrájejte najemno. Z kopru odkrojte stonky a obojí uschovejte.
Troubu zapněte na 200 stupňů. Menší pekáček vyložte pečicím papírem. Položte do něj omyté brambory, osolte je a zakápněte olivovým olejem. Promněte je tak, aby se olej rovnoměrně rozprostřel. Vložte do trouby a pečte do měkka.
V hrnci rozehřejte 40 g ghí nebo 30 g másla a 2 lžíce olivového oleje (samotné máslo by se nám mohlo spálit, protože má nízký bod zakouření a pomocí olivového oleje si ho zvýšíme :-)). Přidejte cibuli a na středním plamenu ji karamelizujte do zlatova. Je to důležité pro budoucí chuť, proto buďte trpěliví. Až bude cibulka hezky zlatá, přidejte ocet a odstupte od hrnce. Bude to totiž trošku čpět, ale stojí to za to! Zvyšte plamen, počkejte, než se tekutina vypaří a poté přidejte lžíci cukru. Restujte ještě asi minutu. Cibule by již měla být pěkně zlatohnědá.
Nyní přidejte mouku a vytvořte jíšku. Mouku se nebojte orestovat lehce do zlatova. Bude to trvat asi 3 minuty. Zalijte studeným vývarem (pravidlo teplotního šoku – kdybyste do jíšky vylili teplý vývar, udělají se hrudky), přidejte bobkový list, nové koření, stonky kopru, osolte a opepřete. Vařte 15 minut, dokud nebude cítit mouka. Poté vyndejte koření, kopr a rozmixujte dohladka tyčovým nebo stolním mixérem. Do polévky přidejte houby a povařte na vyšším plamenu asi 5 minut, aby se chutě hezky propojily. Následně přilijte smetanu a už polévku jen lehce přihřívejte, aby se smetana nesrazila. Ochutnejte a případně dochuťte pepřem, solí nebo citrónem. Pokud byste přidávali citrónovou šťávu, vždy si odeberte trochu polévky do hrníčku, smíchejte se šťávou a až poté nalijte do zpět do polévky, jinak by se polévka mohla srazit. V polévce by se měla snoubit kyselá chuť se sladkou, měla by být správně slaná s vůní kopru a neodolatelným aroma hub. 🙂
Pošírované vejce
V rendlíku smíchejte vodu s octem, přiveďte k varu a stáhněte oheň na minimum – voda se již nesmí vařit (měla by mít asi 75 – 80 stupňů). Vejce vyklepněte do malé mističky, pomocí lžíce vytvořte vír ve vodě s octem (ne příliš velký, aby neroztrhal vejce) a opatrně nechte vejce sklouznout doprostřed víru. Vejce pošírujte 4 minuty a poté ho vyndejte děrovanou naběračkou do misky s vlažnou vodou. Pokračujte stejně s druhým vejcem.
Finalizace
Polévku nalijte do talířů, doprostřed položte vejce, kolem dokola brambůrky a zasypte čerstvým koprem, petrželkou či mikrobylinkami.
Bylinky.cz
To takhle jednou na jihu Moravy vznikl hektarový skleník. A v tom skleníku rostly bylinky. Bylinky.cz 🙂 Tyto bylinky nejsou ošetřeny žádnými pesticidy, mají proto kratší trvanlivost, ale za to jsou čisto čisté a ihned k použití na vaření. Základy jejich filozofie jsou postaveny na úctě k životnímu prostředí. Z celé střechy hektarového skleníku proto svádí veškerou dešťovou vodu, kterou po přefiltrování a obohacení o živiny používají k zavlažování bylinek. A dokonce už prodávají i mikrobylinky, to byl můj sen. No prostě paráda! 🙂
TIP: Připravte si koprový olej! V sekáčku krátce rozmixujte kopr s olivovým olejem a trochou soli. Poté s ním zakápněte polévku při servírování. 🙂
Zajímavost: Pošírování je mírné vaření v kapalině, udržované na teplotě pod bodem varu. Pošíruje se nejen ve vodě, ale také ve vývaru nebo oleji. Připravují se tak například ryby nebo kuřecí maso.
Dobrou chuť 🙂