Kdo by neměl rád pečené kuře. Ozvláštněte si ho voňavým indickým kořením a překvapte tak osazenstvo u stolu.
Potřebujete
- Celé kuře s kůží – kolem 1,5 kg
- 150 g másla na marinádu + 100 g másla pod kůži a na pečení
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1 lžíce kurkumy
- 2 lžicky mletého římského kmínu
- 2 lžičky mletého chilli
- 2 lžicky garam masaly
- 1 lžička mletého černého pepře
- Sůl
- 2 lžičky zázvorovo – česnekové pasty
- Šťáva z ½ citrónu
Postup
Máslo na marinádu rozpusťte na pánvičce a přidejte koření (koriandr, kurkumu, kmín, chilli, garam masalu a pepř) a nastrouhaný zázvor s česnekem. Lehce orestujte, přidejte citrón a dejte stranou. Kuře řádně osolte – i zevnitř. Jenom správným osolením dosáhnete nejlepšího efektu. Nyní nakrájejte máslo na silnější plátky a opatrně ho vložte kuřeti pod kůži – nejdříve na prsa, zbytek na stehna. Nyní kuře potřete připravenou marinádou, nezapomeňte zajet i dovnitř. Svažte zadní nohy ohnivzdorným provázkem a marinujte v lednici minimálně tři hodiny, ideálně přes noc.
2 hodiny před pečením kuře vyndejte na linku, aby dosáhlo pokojové teploty. Vložte ho do pekáče, podlijte trochou vývaru nebo vody a přidejte zbylé máslo, které se nevešlo pod kůži.
Pečte v troubě na 180 stupňů asi 45 minut přikryté alobalem nebo poklicí. Po této době kuře přemístěte na rošt trouby a pekáč vložte pod něj (položte ho na spodek trouby). Polijte ho trochou šťávy z pekáčku a pečte dalších 30 minut na 220 stupňů. Kontrolujte teplotu vpichovým teploměrem. Až bude mít kuře 77 stupňů, je hotové. Přendejte ho na tác, přikryjte alobalem a nechte ho odpočívat 10 – 15 minut. Do té doby do něj nepíchejte, jinak vyteče všechna šťáva.
Podávejte s dušenou zeleninou a naanem nebo rýží basmati 🙂