Květám doma moc nepřipravujeme, maximálně si uděláme květákovou polévku, na kterou najdete recept v mé druhé kuchařce. 🙂 V poslední době jsem ale měla obrovskou chuť na obalovaný květák, a tak mě napadlo, že vám rovnou připravím recept na blog. Příloha byla už předem daná – omylem jsem místo 5 ks petržele objednala 5 balíků, a tak tu pro vás mám recept na petrželové pyré. 😀
Na 2 – 3 porce
Květák
- ½ květáku
- 150 g hladké mouky
- 3 vejce
- 200 g strouhanky
- Sůl, pepř
- Muškátový oříšek na dochucení
- 400 ml ghí / oleje či kombinace (doporučuji alespoň kombinaci)
Petrželové pyré
- 350 g kořenové petržele
- 1 stroužek česneku
- 70 g másla
- 300 ml plnotučného mléka
- 50 ml 30% smetany
- 40 g másla
- Špetka muškátového oříšku
- Bílý vinný ocet / citrónová šťáva na dochucení (pro odvážné :-))
- Sůl
Postup
Petržel omyjte kartáčkem na zeleninu a oloupejte pomocí škrabky. Odlupky si nechte na vývar, je jich hodně a byla by to škoda. Petržel nakrájejte na tenká kolečka. Já jsem použila nástavec na KitchenAid, můžete ji i nastrouhat nahrubo, abyste si urychlili čas. 🙂 Česnek oloupejte a nakrájejte na kolečka.
Mléko nalijte do rendlíku a přidejte česnek a petržel. Osolte a vařte na nižším plamenu, dokud petržel nezměkne, bude to trvat asi 10 – 15 minut. Poté slijte ¾ mléka a rozmixujte dohladka ve stolním mixéru – pokud ho nemáte a uvažujete o něm, určitě vám ho doporučím, vytvoří totiž neskutečně jemnou konzistenci pyré, krémových polévek a omáček. Můžete použít i tyčový mixér samozřejmě. Dejte si záležet, aby se ingredience dobře propojily. Až bude směs rozmixovaná, přidejte máslo nakrájené na malé kostičky, smetanu a znovu mixujte, dokud se máslo s pyré nespojí.
Dochuťte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a případně kapičkou bílého vinného octa nebo citrónové šťávy.
Květák rozeberte na menší růžičky. Do velkého hrnce dejte vařit vodu a řádně ji osolte. Počítejte s 20 g soli na 1 litr vody. Do vroucí vody vložte květák a vařte 5 – 7 minut, dokud nebude uvařený ale dente – záleží, jak ho máte rádi. 🙂 Do velké mísy si připravte ledovou vodu, pokud máte led, vložte do mísy i pár kousků ledu. Děrovanou naběračkou přendejte květák do ledové vody, počkejte 3 minuty a z vody ho vyndejte na utěrku. Osušte ho a připravte si suroviny na trojobal.
Vejce prošlehejte metličkou nebo vidličkou až těsně před obalováním. Na květák je nejlepší připravit si hladkou mouku, strouhanku i vejce do menších hlubších mističek. Růžičky obalte postupně v mouce, vejci a strouhance. Strouhanku do květáku v žádném případě nezamačkávejte, pouze ho v ní lehce obalte a položte na vál či prkénko. Právě díky našlehaným vejcím a lehkému, neudusanému trojobalu bude květák krásně kyprý a křupavý. Obalené růžičky pokládejte vedle sebe, nikdy ne na sebe, jinak zvlhnou. Zároveň je důležité smažit je okamžitě po obalení a nepřipravovat je dopředu.
V hlubším hrnci / pánvi při vyšší teplotě rozehřejte přepuštěné máslo / olej – důležité je, aby v něm květák byl namočený do poloviny, podle toho přizpůsobte množství tuku v hrnci. Tuk by měl mít kolem 170 stupňů, ideální je použít skleněný teploměr, který můžete umístit přímo na hrnec, případně můžete použít digitální. Pokud ho nemáte (určitě si ho brzy pořiďte :-)), udržujte máslo nahřáté pouze na střední stupeň, aby se nezahřálo na moc vysokou teplotu.
Květák smažte z každé strany cca 4 minuty – spíš se řiďte barvou trojobalu. Při otáčení do něj nepíchejte, zbytečně by z něj vytékala šťáva, použijte buď kuchařskou pinzetu, kleště, nebo třeba dvě vařečky. Vyndávejte opět bez píchání na papírovou kuchyňskou utěrku.
Servírujte položené na lůžku z pyré, ozdobte petrželkou nebo třeba řeřichou. 🙂
TIP: pokud máte parní troubu, připravte květák v páře. Než ho vložíte do trouby, řádně ho osolte a poté zchlaďte jak je uvedeno v receptu. 🙂
Tohle jídlo jsem připravila ve spolupráci s Miele. Chceš se o Miele spotřebičích dozvědět víc? Klikni sem:-)
Dobrou chuť 🙂