Také milujete Provence? Když piju tuhle voňavou limonádu, stačí, abych zavřela oči a připadám si, jako bych seděla na okraji levandulového pole!
Na 4 – 4,5 l limonády
- 4 – 5 hrstí sušené levandule
- cca 100 g sladidla (cukr bílý, třtinový, med..)
- Šťáva z 5 – 6 citrónů
- Čerstvá levandule, plátky citrónů na ozdobu
- Led
Postup
Levanduli zalij horkou vodou (500 – 600 ml) a nech louhovat asi 45 minut. Ještě zatepla oslaď podle chuti, ale pamatuj, že takto připravený základ by měl být hodně sladký. Do limonády přijde ještě spousta vody a kyselé citrónové šťávy.
Levandulový základ párkrát promixuj ručním mixérem, levandule se ještě více rozvoní. Přeceď do KILNER nádoby, přidej šťávu z citrónů a dolij vodou do ¾ sklenice nebo podle chuti. Do nádoby můžeš dát citróny nakrájené na plátky a čerstvou levanduli zavázanou kuchyňským provázkem.
Do skleniček strč květ levandule, led, plátky citrónu a dotoč limonádou.