Losos s černými fazolemi a kadeřávkem

Vystaveno:

Strašně dlouho jsem měla chuť na lososa a přemýšlela jsem, jak ho udělat, abych měla změnu. Zvolila jsem černé fazole, kadeřávek, avokádo a pomeranče – musím říct, že jsem si neskutečně pochutnala a byla to příjemná změna. Vyzkoušíte to také? 🙂

Potřebujete
  • 2 x 150 g kousek lososa s kůží
  • 100 g černých fazolí
  • Libeček (či jiná oblíbená bylinka)
  • 50 g kadeřávku
  • 1 avokádo
  • Pomeranč / grep / citrón
  • Šťáva z ½ pomeranče
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl, pepř
  • 40 g másla (ideálně ghí)
  • Mikrobylinky, jedlé květy na ozdobu (volitelné)
Postup

Fazole uvařte podle návodu na obalu – pokud používáte ty z konzervy, stačí je propláchnout. I když je to jednodušší, doporučuju použít ty z pytlíku a udělat si tu hoďku navíc na uvaření. Když je pak osmahnete na másle, udělá se na nich křupavá krustička 🙂

Lososa osolte, opepřete a lehce potřete olivovým olejem. Polovinu pomeranče (případně grepu či citrónu) nakrájejte na slabší pátky. Na pánvi rozehřejte 20 g másla a opečte pomeranč z obou stran dozlatova. Do pánve po pomeranči přihoďte dalších 10 g másla a až se rozpustí, položte na něj lososa kůží dolů. Pečte, dokud nebude losos propečený do poloviny, poté otočte a pečte ještě asi 3 minuty – podle výšky lososa. Uvnitř by neměl být vysušený.

Mezitím nakrájejte libeček najemno, rozehřejte si zbylé máslo v rendlíku a přidejte fazole. Opékejte je asi 2 minutky, přidejte kadeřávek, osolte, opepřete a počkejte minutu. Nakonec přihoďte libeček, promíchejte a sundejte z ohně.

Avokádo nakrájejte na menší kousky. V misce prošlehejte hořčici, pomerančovou šťávu a olivový olej, dochuťte pepřem a solí. Do servírovací misky nandejte fazole, přidejte opečený pomeranč, avokádo a nakonec lososa. Podávejte se zálivkou, na ozdobu můžete použít mikrobylinky, výhonky nebo jedlé květy 🙂

Dobrou chuť 🙂