Mango sticky rice

Vystaveno:

Mango sticky rice je thajský národní dezert, který se tradičně jí rukama. Skládá se jen z několika surovin, ale je naprosto výborný! Než se pustíte do kuchtění, přečtěte si pár důležitých informací, které je nutno dodržet, abyste dosáhli toho správného efektu „lepkavosti“.

Rýže, rýže a zase rýže

Úspěch tkví ve výběru a správné přípravě rýže. Sticky rice, glutionous rice, kao niow, sweet rice – to jsou všechno názvy, pod kterými se může ukrývat ta správná rýže na tento lahodný dezert.

Tento typ rýže je velice zvláštní a naprosto odlišný od ostatních druhů. Obsahuje velké množství škrobu a pokud by se vařila ve vodě stejně jako jiné druhy rýže, zrnka by se zlámala a výsledný pokrm by nebyl dobrý. Proto je nutné tuto rýži správně připravit. Thajci na to mají svůj speciální postup. Rýži nejdříve namočí na minimálně 4 hodiny do vody. Poté ji vysuší a přemístí do tradičního bambusového koše kuželovitého tvaru a nad párou takto rýži nasucho uvaří. Výsledkem je, že zrnka rýže zůstanou celá, ale krásně se lepí do „hrudek“.

Pokud nemáte bambusový koš, nezoufejte, ani já ho nemám a používám k tomu klasický drátěný cedník nebo knedlíkový pařáček. Samozřejmě můžete použít rýžovar. Možná někde na internetu najdete návod formou zabalení rýže do plátýnka a následné vaření v páře. To za sebe nedoporučuji, protože se rýže mnohdy rozvaří a je až moc mazlavá či kašovitá, kvůli vlhkosti, kterou nabere z látky.

Zajímavé je, že tato rýže je díky škrobu krásně bílá v syrovém stavu a po uvaření je téměř průhledná. „Nelepkavá“ rýže to má přesně naopak, zasyrova je průsvitná a po uvaření zbělá.

Palmový cukr a sůl

Než se o něm rozepíšu, nemusíte se bát!!! Palmový cukr se nerovná palmový olej, pralesy se kvůli němu rozhodně nekácejí, takže se není čeho bát, naopak, výroba palmového cukru je kolikrát jediná obživa domorodců v Laosu, Kambodži atd.

Pokud chcete dosáhnout opravdu autentické chuti, při koupi glutinous rice si kupte i palmový cukr. Základní surovinou je přirozeně sladká šťáva z květů, nacházejících se vysoko ve vrcholcích palmy. Sesbíraná sladká šťáva se nejprve vaří, několikrát filtruje a poté se nechává krystalizovat do různých tvarů a velikostí. Rozhodně dodá dezertu hlubší chuť, než obyčejný světlý či tmavý cukr.

Další důležitou věcí je použití soli (ideálně mořské). V kokosové omáčce by měla vynikat slanost před sladkostí. Slanost pomůže vyniknout kokosové chuti a také delikátnosti rýže. Proto se nebojte omáčku opravdu osolit.

Recept:
  • 1 hrnek glutinous rýže (prodává Sapa, Francouzská 66 nebo asijské internetové obchody)
  • 2 hrnky vody
  • 200 ml kokosového mléka (ideálně značky aroy-d)
  • 50 g palmového cukru (prodává Sapa, Francouzská 66 nebo asijské internetové obchody)
  • velká špetka mořské soli
  • zralé mango
  • opražená sezamová semínka dle chuti
Postup:

Rýži si namoč minimálně 4 hodiny předem do dostatečného množství vody. Nejlepší je nechat rýži namočenou přes noc. Před vařením rýži přeceď a pořádně proper ve vlažné vodě. Nech ji okapat. Pokud máš rýžovar, rýži uvař v něm. Pokud ne, dodrž následující postup. V hrnci, na který ti pasuje drátěný cedník nebo pařáček přiveď k varu trochu vody tak, aby se nedotýkala dna cedníku. Ztlum plamen na minimum, vlož rýži v cedníku/pařáčku a vař asi 30 minut v páře. Hrnec by měl být úplně zakrytý poklicí.

Mezitím si připrav kokosovou omáčku. V rendlíku ohřívej kokosové mléko, přidej palmový cukr a sůl a ohřívej, dokud směs nebude homogenní.

Až bude rýže hotová, v misce ji lehce provzdušni (promíchej) a přilij asi polovinu kokosové omáčky. Opět promíchej a pokud bude třeba, přilij ještě část. Trochu omáčky si nech na finální polití rýže na talíři. Rýže by měla být vlhká, ale rozhodně by neměla v omáčce plavat.

Rýži servíruj na talíři / v misce politou trochou omáčky, obloženou mangem a posypanou sezamem. Tento dezert můžeš podávat teplý nebo pokojové teploty.

 

Pokud vás zaujala nádherná do modra laděná miska s nepravidelnými oblými tvary, může být vaše! Keramické nádobí od Made in Japan pochází přímo od jeho výrobců – japonských hrnčířů. Nádobí Made in Japan je funkční, exkluzivně navržené, má vkusný design a dlouhou životnost. V unikátních kolekcích najdete jídelní servis, talíře mělké i hluboké, misky, mísy, tácy, servírovací set na sushi, čajový servis, jídelní hůlky nebo misky na saké. Nevím jak vy, ale já potřebuji snad úplně všechno! 🙂 

Dobrou chuť 🙂