Medovník

Vystaveno:

Medovník je pro mě opravdová srdcovka. Je to totiž první dort, který jsem ve svých 12 letech upekla. 🙂 Nedávno se mi paní Colombová svěřila, že miluje medovník! Co já se po 7 letech nedozvím… 🙂 Zároveň měl narozky můj taťka, který ho také miluje. A tak jsem se rozhodla zavolat babičce o ten cenný recept, abych vám ho mohla při té příležitosti nafotit i na blog.

Na 1 menší medovník o průměru 20 cm
  • 420 g hladké mouky
  • 150 g cukru krystal / krupice
  • 1 vejce vel. L
  • 60 g másla
  • 2 velké lžíce medu
  • 5 lžic čerstvého plnotučného mléka
  • 1 lžička jedlé sody

Náplň č. 1

  • 1 Salko
  • 300 g másla

Náplň č. 2

  • 200 g 20% zakysané smetany
  • 50 g cukru moučka (podle chuti)
  • Extra med (tekutý) na potírání placek
  • 70 g vlašských ořechů

TIP: Ať už do placek nebo do krémů můžete použít vanilku – ať už semínka nebo kapku přírodního vanilkového extraktu. Já to ale nedělám, mám ráda tu starou dobrou klasiku. 🙂

Než začnete

Zakysaná smetana bude hodně tekutá – vůbec se toho nebojte, právě díky tomu bude medovník krásně vláčný a placky změknou. V tradičním receptu se opravdu používá klasické Salko, nikoliv to karamelizované, věřte mi, je to tak lepší. 🙂

 

Postup

Máslo i Salko na krém vyndejte z lednice 2 hodiny před šleháním.

Mouku prosajte do velké mísy. Cukr, vejce, máslo, med, mléko a jedlou sodu vložte do hrnce a na vyšším plamenu zahřívejte. Směs přitom šlehejte metličkou nebo ručním mixérem. Nechte ji zkaramelizovat do světle hněda a přelijte přes mouku. Promíchejte nejdříve vařečkou a poté použijte ruce. Zpracujte pevné, jen lehce lepivé těsto. S těstem by se mělo pracovat co nejrychleji, po vychladnutí je celkem tuhé a už to jde hůř.

Troubu zapněte na 180 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto zvažte a rozdělte ho na 5 stejných dílů. Jeden díl si připravte na vál a zbytek kousků zakryjte potravinovou fólií, aby neokoraly. Nyní vyválejte tak hubenou placku, jak jen dokážete. 🙂 Samozřejmě nemusí být průhledná, ale je dobré, aby měla tak 2 – 3 mm, protože v troubě zdvojnásobí svůj objem. Snažte se, aby placka byla co nejpravidelnější a vy tak dokázali vykrojit kolečko o průměru cca 20 – 22 cm. Můžete použít talíř, formu na dort nebo mísu. Placku položte na plech, pomocí mašlovačky pomažte medem a kolem ní rozprostřete odřezky. Vložte péct do trouby a pečte, dokud placka nebude krásně hnědá (představte si přitom jakou barvu by měl medovník mít a do takové placky pečte :-)). Stejně pokračujte i s ostatními díly. Placky nechte vystydnou na mřížce a mezitím si připravte krémy.

Změklé máslo šlehejte asi 20 minut (balónovou metlou ve stolním mixéru nebo ručním šlehačem) dokud máslo nezesvětlá a nenabyde na objemu. Poté po částech přilévejte kondenzované mléko a zašlehejte dohladka. Zakysanou smetanu smíchejte s cukrem podle chuti.

Odkrojky vložte do food procesoru / sekáčku a rozmixujte na co nejjemnější moučku. Ořechy nasekejte nahrubo a nechte asi 6 kousků vcelku na ozdobu.

Začněte tak, že položíte první placku na podnos, mezi který máznete trochu krému, aby dort držel na jednom místě. První placku pomažte krémem č.1 (ten s kondenzovaným mlékem), přikryjte druhou plackou, pomažte krémem č.2 a takto pokračujte až nakonec, kdy pátou placku pomažete krémem č.1. Na potření kolem dokola použijte krém č.1 a celý dort zahlaďte pomocí špachtle. Nyní na okraje opatrně „namáčkněte“ medovou moučku, ale netlačte, spíš ty kraje jen tak opatrně poprašte. Krém by neměl prosvítat. Vršek dortu hojně zasypte ořechy, a nakonec i moučkou, aby také nikde neprosvítal krém. Ozdobte celými ořechy a vložte do lednice minimálně na 24 hodin odležet. Placky krásně změknou a chutě se spojí, že už nikdy nebudete chtít jiný. 🙂

Dobrou chuť 🙂

Štítky: