Lokální šťavnaté ovoce, výrazná chuť rozmarýnu a barevná kombinace jedlých květů – seznamte se s meruňkovou limonádou, která vynese vaše chuťové pohárky do nebes!
Na 4 – 4,5 l limonády
- 2 kg meruněk
- Šťáva z 1 citrónu
- 30 g rozmarýnu
- Cukrový rozvar (150 g cukru, 180 g vody)
- Rozmarýn a jedlé květy na ozdobu
- Led
Postup
Nejdříve si připrav cukrový rozvar. Do pánve nasyp cukr a přidej vodu. Na vysokém plamenu přiveď k varu a nech 4 – 5 minut bublat do sirupovité konzistence (opravdu stačí max. 5 minut, sirup nemusí být příliš hustý). Vzniknout by ti mělo kolem 150 ml sirupu. Nech zchladnout.
Meruňky omyj, vypeckuj a pokapej šťávou z citrónu. Otrhej lístky ze 2 snítek rozmarýnu a rozmixuj do kašovité konzistence. Přimíchej zchladlý sirup. Zbylý rozmarýn zavaž kuchyňským provázkem.
Do sklenice KILNER nalij meruňkovou směs a dolij vodou do ¾ nádoby nebo podle chuti. Rozmarýn ovaž kolem hrdla tak, aby se máčel v limonádě. Nakonec přidej led.
Do skleniček navrstvi led, snítku rozmarýnu a případně ozdob jedlými květy. Natoč si limonádu a osvěž se!