Meruňkový džem s levandulí

Vystaveno:

Marmeláda nebo džem? U nás doma je všechno marmoška, ale pokud ve sklenicích plavou i kousky ovoce, správně se jedná o džem 🙂 Na zavařování jsem použila krásné retro sklenice WECK z Butlers! Nemůžu se na ně vynadívat!

Potřebuješ
  • 1 kg vypeckovaných meruněk
  • cca 400 g třtinového cukru
  • 15 g citrusového pektinu
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1 lžíce sušené levandule
Sterilizace prázdných sklenic

Je několik způsobů, jak sterilizovat sklenice. Já to dělám v troubě. Do hlubšího plechu polož utěrku, postav zavíčkované sklenice a zalij vařící vodou. Vlož do trouby vyhřáté na 180 stupňů a sniž teplotu na 120 stupňů. Nech v troubě sterilovat 15 – 30 minut (podle velikosti sklenic) a poté co nejdříve naplň džemem.

Postup

Meruňky nakrájej na menší kostky nebo nahrubo rozmixuj a v misce zasyp 350 g cukru. Přidej levanduli a promíchej. Nech odstát minimálně 3 hodiny nebo nejlépe přes noc přikryté na lince (pokud máš doma horko, dej směs raději do lednice).

V pánvi nebo v širokém hrnci přiveď meruňky k varu a vař 5 – 6 minut. Zbytek cukru smíchej s citrusovým pektinem (aby se v džemu necuckoval) a přidej k meruňkám. Důkladně promíchej a vař ještě asi 1 minutu. Poté přimíchej citrónovou šťávu a udělej tzv. talířkový test. Talířek dej před přípravou džemu do mrazáku. Na takto vychlazený talířek kápni džem a počkej 1 minutu. Džem by měl jen nepatrně stékat a na povrchu se začne „krabatit“. Kdyby byl ještě hodně tekutý, stačí přidat malinko pektinu smíchaného s trochou cukru a chvíli povařit. S časem to nepřeháněj, každá další minuta ubírá vitamíny.

Hotový džem plň do horkých sterilizovaných sklenic. Pokud máš doma trychtýř s širokým hrdlem, rozhodně ho použij, ale postačí i menší naběračka. Jen dej pozor, ať okraj sklenice zůstane čistý a netknutý, aby se džem nezkazil.

Pokud používáš sklenice WECK, je nutné džem sterilizovat. Hlubší plech vylož utěrkou, postav na ně sklenice s džemem (v tomto případě se neobracejí vzhůru) a zalij horkou vodou. Vlož do vyhřáté trouby na 100 stupňů a sterilizuj 15 – 30 minut podle velikosti sklenic. Poté vyndej, osuš a nech zchladnout.

 

TIP: Citrusový pektin se dá koupit v síti obchodů Sklizeno, na webu kitchenetteshop.cz nebo třeba hradeckedelikatesy.cz a rozhodně se vyplatí ho vyzkoušet. Je bez lepku, konzervantů, laktózy a hlavně neobsahuje palmový tuk. 

Dobrou chuť 🙂