Mušle svetého Jakuba jsem poprvé ochutnala, když jsem pracovala v Paříži. Byl to pro mě neopakovatelný zážitek, noční Paříž, skvělá restaurace a ta chuť! Svatojakubské mušle jsou jemné, lehké a v kombinaci s vyšlehaným pyré nebo risottem jsou nepřekonatelné. Čerstvé se dají koupit v Marks and Spencerovi nebo třeba v Makru. Pokud plánujete speciální událost – například romantickou večeři ve dvou či sešlost s přáteli, vyzkoušejte mušle jako předkrm nebo hlavní chod 🙂 Nebudete litovat!)
Na 2 porce
- 10 ks mušlí sv. Jakuba
- Máslo
- Olivový olej
- Sůl, pepř
- Máslová dýně
- 40 g másla
- Smetana
- Sůl, pepř
- 100 g quinoy
- 500 ml zeleninového vývaru
- ½ hrušky
- Kadeřávek
- Pažitka / Petrželka
- Šťáva ze ¼ citrónu
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- Sůl, pepř
Postup
Dýni rozpulte a vydlabejte semínka. Oloupejte ji a nakrájejte na stejně velké kostky. V hlubším rendlíku rozehřejte máslo a asi tři minuty na něm restujte dýni. Zalijte vývarem tak, aby zasahoval těsně nad dýni. Duste pod pokličkou do měkka. Vývar by se měl téměř vypařit. Měkkou dýni osolte a rozmixujte tyčovým mixérem. Pro jemnost můžete přidat pár lžic smetany.
Quinou uvařte ve vývaru podle návodu na obalu. Hrušku nakrájejte na kostičky. Pažitku nasekejte najemno. Ve větší míse smíchejte quinou, hrušku, pažitku, kadeřávek podle chuti a promíchejte. Nakonec přidejte extra panenský olivový olej, šťávu z citrónu a ochuťte solí a pepřem. Salátek můžete připravit i jako teplou variantu, když orestujete všechny ingredience na olivovém oleji.
Mušle vyndejte z lednice 30 minut před přípravou. Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte 2 lžíce olivového oleje. Mušle osolte a opepřete. Opečte je dozlatova z obou stran, maximálně však 1,5 minuty z každé strany.
Na talíř naservírujte pyré z dýně, salátek z quinoy a navrch položte mušle.