Paštika z kuřecích jater

Vystaveno:

Paštiku jsem naposledy dělala snad před třemi lety! Doteď nechápu, proč jsem na ni úplně zapomněla, je to totiž fakt dobrota. Ještě, že mi bylinky.cz poslaly voňavou zásilku jejich zeleně a mě napadlo ji pro vás připravit. Upřímně jsem neměřila, kolik ml paštiky jsem z této gramáže jater vytvořila, ale vyšlo to na 4 menší a jednu větší zavařovačku zn. Weck 🙂 No a kolik porcí to je? To si také netroufnu říct, my jsme s paní Colombovou snědli jednu menší skleničku na posezení 😀 (každý měl jeden krajíc chleba), takže uvážení nechám na vás.

Potřebujete
  • 750 g kuřecích jater
  • 60 g přepuštěného másla (ghí)
  • 300 g másla
  • 3 šalotky / 1 větší žlutá či červená cibule
  • 7 snítek tymiánu (otrhané lístky)
  • 150 ml kvalitního bílého suchého vína
  • 260 ml 30 – 40% smetany
  • 1 lžička mořské soli
  • Pepř dle chuti
  • Větší špetka muškátového oříšku
  • Větší špetka mletého hřebíčku
  • Pistácie / mandle (volitelné)
  • 80 g másla + 10 snítek tymiánu
Postup

Recept na paštiku si můžete přizpůsobit zcela podle sebe. Tymián můžete zaměnit třeba za oregano nebo rozmarýn, bílé víno za červené, případně ho vynechat a požít whisky, brandy či cokoliv, co rádi pijete (pochopitelně tak ve třetinovém množství :-)) a koření můžete vynechat nebo třeba ještě přidat trochu skořice či římského kmínu na ozvláštnění. Do paštiky můžete přimíchat například pražené piniové oříšky, pistácie nebo více klasické mandle. Zkrátka fantazii se meze nekladou, zamyslete se, jakou paštiku jste dříve měli rádi – já třeba milovala tu mandlovou a udělejte si ji doma. Budete překvapeni, jak velký rozdíl to je. Máte totiž kontrolu nad všemi ingrediencemi a nebudete tak mít ve své paštice škroby, vepřové kůže nebo třeba zbytečný cukr. Prostě to bude pravá jemná játrová paštika! 🙂

Cibuli nakrájejte najemno (návod na krájení cibule najdete ve výběrech na mém Instagramu :-)). Játra očistěte od žilek a nakrájejte na cca 1,5cm kousky. Ve velké pánvi na vysokém plamenu rozehřejte ghí a přidejte játra a lístky tymiánu. Přidejte koření a promíchejte. Až budou játra zatažená, přidejte cibuli. Důležité je, aby se játra i cibule orestovala krásně dozlatova, takže je nemusíte míchat tak často. 🙂

Až budou játra i cibulka krásně zlatohnědé, přilijte bílé víno a počkejte, až se vyvaří zpět na tuk. To poznáte tak, že opět uslyšíte typické prskání tuku místo bublání tekutiny a také když přivoníte, tak byste neměli cítit žádný alkohol. Nakonec přilijte smetanu, promíchejte a stáhněte z ohně.

Játra nyní osolte a opepřete a celý obsah pánve přemístěte do stolního mixéru nebo food procesoru. Směs rozmixujte dohladka. Poté asi po 50 gramech přidávejte máslo a vždy řádně promixujte, dokud nebude hmota homogenní. Až budete mít všechno máslo zašlehané, ochutnejte paštiku a případně ji dochuťte. Pokud máte výkonný mixér jako já (mám tento), tak nebude třeba paštiku pasírovat. Pokud máte méně výkonný, doporučuji ji propasírovat přes jemnější síto.

Pokud používáte oříšky, lehce je nasekejte (nebo je klidně nechte celé) a přimíchejte do paštiky. Nyní naplňte čisté sklenice a eliminujte všechen přebytečný vzduch. Hrdla sklenic otřete, aby byla čistá, na paštiku položte snítky tymiánu a přelijte rozehřátým máslem. Vložte do lednice ztuhnout. Pokud se paštiku chystáte sníst hned, tak ji ani zalévat nemusíte, jde o to, že když se zalije tukem, tak se zakonzervuje a vydrží déle.

 

Bylinky.cz

To takhle jednou na jihu Moravy vznikl hektarový skleník. A v tom skleníku rostly bylinky. Bylinky.cz 🙂 Tyto bylinky nejsou ošetřeny žádnými pesticidy, mají proto kratší trvanlivost, ale za to jsou čisto čisté a ihned k použití na vaření. Základy jejich filozofie jsou postaveny na úctě k životnímu prostředí. Z celé střechy hektarového skleníku proto svádí veškerou dešťovou vodu, kterou po přefiltrování a obohacení o živiny používají k zavlažování bylinek. No prostě paráda 🙂

Dobrou chuť 🙂