Toto je skvělý recept na zpracování bílků! Navíc je roláda jednoduchá, rychlá a chuťově skvělá. Miluji na ní její variabilitu, příchutě můžete měnit podle sezóny, chuti a stavu lednice. 🙂 Už se těším na vaši kreativitu!
Na 1 roládu (plech 40×30 cm)
- 150 g bílků
- 150 g cukru krupice
- 40 g cukru moučka
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
- 1 lžička bílého vinného octa
- Plátky mandlí / kokosu (nemusí být)
- Špetka soli
Náplň
- 400 ml 30 – 33% smetany
- 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
- 1 granátové jablko (viz TIP)
Postup
Misku, ve které budete šlehat bílky a metly otřete ubrouskem s kapkou octa. Je potřeba vše 100 % odmastit, aby se nám směs hezky vyšlehala. Moučkový cukr prosajte do misky společně se škrobem a nechte stranou.
Bílky vložte do odmaštěné mísy a přidejte špetku soli. Šlehejte je v mixéru pomocí balónové metly (nebo ručním šlehačem) nejdříve na nižší otáčky, které postupně zvyšujte až na nejvyšší stupeň. Až bílky zbělají, začněte po lžících přidávat cukr krupice, šlehejte přitom téměř na nejvyšší stupeň. Až zašleháte všechen cukr, je potřeba směs ještě cca 7 – 10 minut šlehat, dokud nebudou bílky hladké, bez stopy cukrových krystalů. Minutu před koncem šlehání přidejte vanilkový extrakt a vinný ocet. Nakonec jen stěrkou opatrně vmíchejte směs škrobu a cukru moučka.
Troubu rozpalte na 160 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem. Na papír rovnoměrně rozetřete bílkovou směs a stěrkou zarovnejte. Pokud chcete, můžete sníh posypat mandlemi nebo kokosem. Vložte to trouby a pečte asi 20 – 25 minut dorůžova. Roláda se nesmí přepéct, protože pak splaskne, proto ji v troubě nenechávejte zbytečně dlouho. Roláda by měla být křupavá na povrchu a pěnová uvnitř.
Až bude roláda upečená dorůžova, vypněte troubu a nechte 5 min pootevřenou troubu. Až poté roládu vyndejte. Počkejte asi 10 minut, než roláda zchladne, opatrně ji obraťte na utěrku a zabalte. Povrch popraská – toho se nebojte, je to normální. 🙂 Roládu nechte vychladnout v utěrce a pokud máte čas, ještě ji vložte do lednice.
Mezitím si připravte šlehačku. Myslím, že u tohoto receptu není třeba ji doslazovat, záleží ale na vaší chuti. Misku a metlu vložte do lednice nebo do mrazáku na 5 – 10 minut. Vychlazenou šlehačku nalijte do ledové mísy, přidejte vanilkový extrakt a šlehejte do hustší konzistence. Dejte pozor, ať šlehačku nepřešleháte, abyste z ní neměli máslo. 🙂
Roládu opatrně rozbalte, namažte šlehačkou a posypte granátovým jablíčkem. Myslete na to, že jak budete roládu balit, náplň se bude trochu hrnout, proto náplň nemažte až na konec placky. Roládu opět pomocí utěrky zabalte (jen do ní, prosím, už tu utěrku nebalte, jen s její pomocí roládu utahujte :-D) a vložte do lednice uležet alespoň na 30 minut. Poté ozdobte podle vaší fantazie a krájejte. 🙂
TIP: Granátové jablíčko můžete samozřejmě vyměnit za cokoliv jiného! Ať už je to lemon curd, marmeláda, čokoládová ganache, maliny, jahody, karamelizovaná jablíčka, oříškové máslo – se šlehačkou jde dohromady úplně všechno! 🙂 Stačí se řídit sezónou a vaší chutí.
Dobrou chuť 🙂