Občas mám dny, kdy mám chuť na bezmasý jídlo – zvláštní je, že čím dál víc, přitom dřív jsem bez masa nemohla být ani den. Každopádně tenhle pokrm je jako stvořený na takový dny 🙂 Pokud seženete barevný mrkvičky, zážitek bude ještě větší, ale i s klasickýma mrkvičkama je to výborný 🙂
Na 4-5 porcí potřebujete
- 1 – 1,5 kg mrkviček různého druhu (můžou být ale i klasické)
- 10 větších kapustiček
- 1,5 lžíce mletého římského kmínu
- 1,5 lžíce mletého koriandru
- 1,5 lžičky mletého chilli
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 150 ml olivového oleje
- Čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžička soli
Na dokončení
- Šťáva z půl citrónu
- 1 velké zralé avokádo
- 200 g tučného řeckého jogurtu
- 2 lžíce slunečnicových semínek a pistácií
- Mikrobylinky (nebo třeba petrželka, pažitka..)
- Sůl a pepř na dochucení
Postup
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Pokud máte možnost páry v troubě, zapněte ji (já jsem dala 40% vlhkost). Pokud tu možnost nemáte, nezoufejte, skvělého výsledku dosáhnete i bez páry. Případně můžete dát těsně pod plech, na kterém se bude péct mrkev, další plech naplněný vodou 🙂
Mrkev i kapustičky řádně omyjte vodou. Pokud máte doma kartáček na zeleninu, určitě ho použijte. Mrkev ale neloupejte.
Do velké mísy nasypte koření, asi lžičku soli a trochu pepře, přidejte drcený česnek, vinný ocet a olivový olej. Promíchejte metlou. Přidejte mrkev, kapustičky a obalte ji ve směsi.
Mrkvičky vyrovnejte na plech pokrytý pečícím papírem a pečte v troubě asi 35 – 45 minut. Cílem je, aby byla zelenina pěkně opečená, ale stále lehce křupavá.
Avokádo zbavte pecky, vyloupněte ho ze šlupky a narájejte na menší kousky. Pokapejte ho šťávou z citrónu a osolte.
Hotovou zeleninu servírujte buď rovnou na plechu nebo ji rozdělte na talíře. Na každou porci přidejte osolený řecký jogurt (můžete do něj přidat i trochu rozmačkaného česneku), semínka, oříšky, avokádo a mikrobylinky.
Toto jídlo jsem připravila v mojí vysněné troubě Miele. Chceš se o Miele spotřebičích dozvědět víc? Klikni sem:-)