Kdo miluje pistácie, přijde si tady na své! A vlastně i ten, co je nemiluje, protože chutnal i těm, kteří se mu bránili (jako třeba moje trenérka Iri :-D). Spojení oříšků a čokolády miluju a maliny tomu všemu dodaly perfektní svěžest.
Forma 22 – 25 cm x 12 – 15 cm
- 200 g cukru light muscovado (případně třtinového či krupice)
- 225 g slaného másla (případně klasického)
- 220 g hladké mouky
- 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
- 5 vajec (vel. L)
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 80 g mletých pistácií
- 25 g nahrubo nasekaných pistácií
- 125 g crème fraîche / řeckého jogurtu 10 % tuku
- Špetka soli (pokud používáte nesolené máslo)
- Máslo a hrubá mouka na vymazání formy
- 150 g bílé čokolády
- Pistácie, sušené či čerstvé maliny na ozdobu
Vejce i máslo vyndejte z lednici alespoň 2 hodiny před používáním.
Troubu si zapněte na 165 stupňů. Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. V míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva, pistácie a sůl.
Máslo mixujte pomocí třecí metly (K – nástavec) alespoň 10 minut ve stolním mixéru, případně ručním mixérem či vařečkou cca 15 – 20 minut. Máslo se musí krásně rozvonět, zesvětlat a zvětšit svůj objem. Až poté přidejte na třikrát cukr a šlehejte dalších 10 – 15 minut. Opravdu se vyplatí počkat, jen tak dosáhnete krásně nadýchaného chlebíčku. Vejce metličkou rozkvedlejte a po částech přilijte do směsi.
Nakonec pomalu přidejte suché ingredience v kombinaci s jogurtem nebo tučnou zakysanou smetanou, mixujte přitom na velmi nízké otáčky.
Hotovou směs nalijte do připravené formy a pečte v troubě na 180 stupňů. Chlebíček se peče asi 30 minut, nicméně je potřeba propečenost kontrolovat špejlí, aby se zbytečně nevysušoval.
Až bude chlebík hotový, vyndejte ho z trouby a počkejte 10 minut. Následně ho opatrně vyklopte z formy a položte na talíř. Nechte ho zcela vychladnout. Pokud máte čas, ideální je dát ho ještě do lednice, aby byl před poléváním vychlazený.
Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a počkejte až trochu zchladne (přitom ji promíchávejte stěrkou). Čokoládu nalijte podélně doprostřed chlebíčku a stěrkou nebo lžící čokoládu opatrně hrňte k okrajům. Čokolády nepouštějte přes hranu zbytečně moc, aby nestekla až úplně dolů. Hned, jak budete mít hotovo, posypte ještě malinami a sekanými pistáciemi. Nakonec dejte chlebík alespoň na 15 minut do lednice a poté můžete podávat. Já jsem ho mazala úžasným vanilkovo – rebarborovým krémem z M&S a bylo to dokonalé!