Dort ideální na Valentýna, ale i na jiné romantické okamžiky, jako je třeba výročí 🙂 Lehký piškot, našlehaný krém a karamel jsou moje nejoblíbenější kombinace.
Na 2 formy 15 – 17 cm
Piškot
- 400 g vajec (cca 8 ks)
- 250 g cukru krupice
- 50 g másla
- 250 g hladké mouky typ 00
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
Zdobení
- 100 g bílé čokolády
- Květiny, ovoce, makronky (či jiné)
Krém
- 220 g másla
- 600 g mascarpone
- Cukr pudrový podle chuti (např. značka Diamant)
- 1 lžička vanilkového extraktu
Mléčný karamel
- 245 ml smetany (ideálně 40%, ale postačí 30%)
- 220 g cukru krupice
- 6 lžic vody
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Případně 0,5 lžičky soli (pokud chcete slaný karamel)
Piškot
Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu si předehřejte na 170 stupňů (pokud máte možnost páry, zvolte 10% vlhkost). 2 menší formy si vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Nejdříve si vystřihněte kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihněte 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhejte do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezměte tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepte na vnitřní stranu formy. Nastříhané části vám dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dejte kolečko, které si ještě pro jistotu ze spodní strany namažte máslem, aby na dně dobře drželo.
Máslo rozpusťte v rendlíku a nechte zchladnout. Vejce společně s cukrem mixujte cca 10 minut do husté pěny. Hmota musí být vyšlehaná opravdu dobře, to je základ úspěchu. Správě vyšlehaná pěna je úplně světlounká a téměř nestéká ze stěrky. Hladkou mouku smíchejte v míse s práškem do pečiva a následně přes síto přesypte do mísy s vyšlehanými vejci. Stěrkou směs jen lehce podebírejte, aby se mouka rovnoměrně rozpustila a neměli jste v těstě hodně hrudek. Až budete mít směs krásně homogenní, přilijte máslo, vanilku a opět zlehka stěrkou vymíchejte.
Takto připravenou směs nalijte do dvou forem (já si to vždy raději odvážím, abych měla v každé formě stejné množství těsta) a dejte péct cca na 45 minut. Nenechávejte ho ale v troubě zbytečně déle, než je třeba, aby se piškot nevysušil. Zda je korpus hotový poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli, která je po vytažení čistá. Korpusy nechte zchladnout a poté opatrně vyndejte na mřížku. Nejlepší je nechat korpusy odpočinout do druhého dne a poté zdobit krémem.
Mléčný karamel
Smetanu si v kastrůlku ohřejte s vanilkovým extraktem na nízkém plamenu. Dejte stranou. Do dalšího kastrůlku si nasypte cukr a vodu a na vysokém plamenu přiveďte k varu (směsí ani trochu nehýbejte). Nechte vařit, dokud nedosáhnete jantarového karamelu (pozor, aby karamel nezhořkl, pozorně ho pozorujte s hned jak zezlátne ho sundejte z ohně). Do karamelu přilévejte ohřátou smetanu (pozor, bude to prskat a syčet) a energicky míchejte metlou. Po 10 minutách osolte a nechte zchladnout.
Na mascarpone krém
Pozor, máslo i mascarpone musí mít pokojovou teplotu. Ideální je, když si je vyndáte tři hodiny před šleháním. Máslo musí být opravdu měkké, aby vytvořilo perfektní nadýchanou konzistenci. Máslo šlehejte samotné asi 15 – 20 minut (buď ručním šlehačem nebo pomocí balónové metly u stolního robota). Po této době bude krásně našlehané, světlé a bude lahodně vonět. Nyní po lžících přidávejte mascarpone. Vždy počkejte, dokud se mascarpone nespojí s máslem a až poté přidejte další lžíci. Mezitím do krému kápněte vanilkový extrakt. Nakonec prosejte pudrový cukr podle chuti a promíchejte.
Kompletace
Korpusy podélně rozřízněte (případné vypouklé vršky seřízněte do rovna) a promažte postupně krémem. Každý nátěr krému také pokapejte i karamelem (kromě vršku samozřejmě :-)). Nakonec dort zahlaďte kolem dokola a dejte ztuhnout do lednice na 30 minut. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a počkejte až trochu zchladne (přitom ji promíchávejte stěrkou). Čokoládu přelijte do dispenzoru = dávkovací láhve a opatrně vytvořte „stékance“. Čokolády nepouštějte zbytečně moc, aby nestekla až na okraj dortu. Hned, jak budete mít hotovo, dejte dort alespoň na 15 minut do lednice. Mezitím si připravte ozdoby. Já jsem použila květiny, fíky a makronky 🙂 Vy mžete použít třeba i sněhové pusinky, zbytek krému v podobě bobků, které vytvoříte pomocí zdobícího pytlíku, kostičky čokolády nebo čokoládové hoblinky atd. Fantazii se meze nekladou.
Tento dort jsem připravila v mojí vysněné troubě Miele. Chceš se o Miele spotřebičích dozvědět víc? Klikni sem:-)