Shakshuka s masovými kuličkami

Vystaveno:

Shakshuka vznikla v severní Africe a dnes ji miluje celý svět! Původně se jedná o snídaňový pokrm, do kterého se vyklepnou vejce (tento tradiční recept najdete v mé druhé kuchařce). Já jsem si ale shakshuku zamilovala natolik, že ji s masovými kuličkami připravuji k obědu! 🙂

Na 2 – 3 porce

Masové kuličky

  • 400 g kvalitního mletého hovězího masa*
  • 2 lžičky mleté uzené papriky (viz TIP)
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička soli
  • 2 stroužky česneku
  • 7 snítek koriandru (všechny stonky a pár listů, zbytek si nechte na ozdobu)
  • 2 vejce
  • 100 g strouhanky (či podle potřeby)

Shakshuka

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 větší cibule
  • 1 velká červená paprika (ideálně kapie)
  • 1 červená chilli paprička (ostrost nechám na vás :-))
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 lžíce mleté uzené červené papriky
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 2 plechovky cherry rajčat / rajčat pelati (viz TIP2)
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 10 snítek koriandru a petrželky

Servírování

  • 100 g sýru feta
  • Lístky koriandru
  • olivový olej
  • křupavá bageta / pita chléb

*Hovězí maso je nejlepší koupit doma a umlít nebo si ho nechat namlít přímo u řezníka. Víte tak, jaké maso obsahuje vaše směs, víte, že je maso čerstvé a zároveň, že neobsahuje další nežádoucí přísady. Ideální je maso tučnější – jakákoliv část předního. Jinak budou kuličky suché.

TIP: Pokud nemáte uzenou papriku, můžete použít sladkou papriku. 🙂

TIP2: Rajčata v konzervě používám raději než čerstvá, protože jejich chuť je mnohem výraznější. Nejlepší je značka Mutti, která pochází z Parmy a obsahuje výhradně italská, sluncem prohřátá rajčata. 🙂

TIP3: kuličky můžete orestovat na olivovém oleji, než je do omáčky vložíte. Opečený povrch masa dodá omáčce další chuť.

Postup kuličky

Česnek oloupejte a prolisujte do mísy s mletým masem. Koriandr do kuliček nasekejte najemno (lístky schovejte na ozdobu). Maso smíchejte se všemi surovinami kromě strouhanky. Směs řádně promíchejte, ideálně rukama. Snažte se jakoby vymačkávat ze směsi vzduch, aby se budoucí kuličky nerozpadaly. Nakonec postupně přisypávejte strouhanku. Použijte ji pouze tolik, kolik bude nezbytně nutné. Ze směsi by měly jít dobře tvořit kuličky, takže podle toho uzpůsobte množství strouhanky.

Ideální je přidat menší část strouhanky, promíchat a nechat maso stát. Směs zhoustne a nebude tak potřeba přidávat větší množství.

Z masa nyní tvořte stejně velké kuličky a pokládejte na prkýnko. Poté si připravte základ na shakshuku.

 

Shakshuka

Cibuli oloupejte, překrojte na půl (přes bubáka) a nakrájejte ji na tenké plátky. Chilli papričku a papriku podélně překrojte, vyjměte semínka a nakrájejte na proužky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátečky. Bylinky nasekejte nahrubo.

Větší pánev, na kterou máte i poklici, rozehřejte při vyšší teplotě nasucho. Přilijte olej a počkejte minutu. Přidejte cibuli, papriku a chilli papričku. Nyní je potřeba směs zkaramelizovat do zlatohněda, aby měla shakshuka plnou chuť. Bude to trvat asi 10 minut. Cibuli a papriku v pánvi nechte vždy orestovat z jedné strany a až poté je promíchejte tak, že je v pánvi spíš otočíte. Takto postupujte, dokud nejsou orestované do zlatohněda. Nyní přidejte česnek a počkejte asi 2 minuty. Přidejte mletou papriku a římský kmín a restujte už jen necelou minutu.

V této chvíli do pánve přidejte rajčata. Vidličkou je řádně rozmáčkněte, aby v pánvi nezůstaly velké kusy a vytekla z nich potřebná šťáva. Směs osolte a lehce opepřete. Promíchejte a do pánve vložte kuličky – hezky rovnoměrně. Přiklopte a duste při střední teplotě asi 10 minut. Pot odklopte a vařte dalších 5 minut, dokud omáčka nezhoustne. Díky redukování také zesílí její chuť. Nezapomeňte omáčku občas promíchat.

Po této době stáhněte teplotu, do omáčky vmíchejte bylinky a případně ji ještě dochuťte solí. Vyzkoušejte maso a případně vařte, dokud kuličky nebudou uvnitř hotové. Měly by mít vnitřní teplotu 65 – 70 stupňů (kvůli vejcím).

Shakshuku podávejte posypanou bylinkami, rozdrobeným sýrem feta a zakápnutou olivovým olejem. Nejlepší je s čerstvou křupavou bagetou nebo rozpečeným pita chlebem!

Dobrou chuť 🙂