Spaghetti frutti di mare

Vystaveno:

Jako druhé netradiční vánoční jídlo pro Globus jsem připravila těstoviny s mořskými plody. Jedna moje oblíbená italská restaurace je každoročně připravuje na Štědrý večer a schází se zde spousta Italů žijících v ČR, aby si připomněli domov. Přijde mi to kouzelné a ráda bych vám představila moji verzi tohoto jídla. 🙂

Na 2 porce potřebujete
  • 200 g kvalitních těstovin (ideálně spaghetti)
  • 30 g másla
  • 500 g slávek
  • 300 g loupaných krevet s ocáskem
  • 4 tygří krevety
  • 150 g krájených očištěných sépií (nemusí být)
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 200 g cherry rajčat (můžou být i v konzervě, prodává Mutti)
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Extra panenský olivový olej
  • Chilli podle chuti
  • Hrst petrželky

Než začnete

Použijte jakékoliv kvalitní semolinové těstoviny, které mají hrubý povrch. Je to důležité, aby se omáčka a všechny chutě zachytily na těstovinách a nesklouzly z pasty do talíře. 🙂 Těstoviny vařte ve velkém množství silně vroucí vody, která je slaná jako ta mořská. Vaří se do stupně al dente a následně se z vody kleštěmi přenáší rovnou do omáčky. Nikdy se necedí, neproplachují ani neprolévají olejem. Krevety ideálně kupte s již vytaženým střívkem, pokud je neseženete, krevetu podélně nařízněte na hřbetu a opatrně černé střívko vyjměte. V pokrmu by mohlo způsobit nepříjemnou hořkost. V Globusu je seženete u čerstvých ryb a mořských plodů.

 

Postup

Slávky omyjte a očistěte. Ty, které jsou otevřené a po zaklepání se nezavřou, vyhoďte. Česnek oloupejte a plochou stranou nože rozmáčkněte.

Do velkého hrnce dejte vařit studenou vodu. Při vaření těstovin dodržujte 2 zásady – velké množství vody a soli. Pokud budete vařit pastu v malém množstvím vody, těstoviny se rozvaří. Zároveň je potřeba vodu osolit tak, aby byla slaná, jako mořská voda (dejte tak 1 lžíci soli). Těstoviny vložte do vroucí vody a vařte na skus. Pozor, vkládejte je do vody v době, kdy se z mořských plodů odpaří víno, aby vám to vše časově vyšlo. Zda jsou těstoviny al dente poznáte tak, že mají uprostřed světlou čárku/tečku (podle druhu). Takto uvařené těstoviny mají mnohem nižší glykemický index a jsou tak pro tělo mnohem lépe stravitelné než těstoviny rozvařené. 🙂

Velkou pánev rozehřejte na vyšším plamenu nasucho a přidejte 30 g másla a 2 lžíce olivového oleje. Počkejte minutku a vhoďte mušle a česnek. Párkrát je prohoďte na pánvi a přidejte krevety. Plamen držte stále na vyšší stupeň. Nakonec přidejte sépie, rajčata a případně chilli, pokud používáte. Restujte společně asi 3 minuty a přilijte víno. Počkejte, až se odpaří alkohol a přidejte vařené těstoviny rovnou z hrnce, ve kterém se vařily i s trochou vody. Ta pomůže udělat lesklou a krémovou konzistenci. Už jen chvíli provařte, prohoďte na pánvi a můžete stáhnout z ohně. Pár mušlí vyloupejte rovnou a vraťte do špaget, zbytek mušlí ponechte vcelku na ozdobu. Přimíchejte nasekanou petrželku, podle chuti osolte, opepřete a servírujte. Zde se sýr navrch nekoná, protože k mořským plodům se nehodí a neservíruje. 🙂

 

 TIP: Syrové těstoviny můžete přidat přímo do pánve s mořskými plody a postupně přilévat vodu. Pasta pak bude mít mnohem intenzivnější chuť mořských plodů. Nezapomeňte ale, že musíte těstoviny míchat a postupně přidávat vodu.

Dobrou chuť 🙂