Nevím, jak vy, ale já steaky naprosto miluju. Je zajímavé, jak každá část hovězího chutná jinak a šíleně mě baví objevovat nové a nové kousky či druhy.
Na 2 porce potřebujete
- 2 x vyzrálý hovězí steak 250 – 300 g (rib eye, flank, svíčková)
- 1 šalotka nebo ½ menší cibule
- 400 g zeleninových hranolek (dýně, batáty, kedlubna – záleží na vaší chuti)
- Olivový olej
- Sůl, pepř
- 55 g másla
- Snítka rozmarýnu
- 50 ml smetany
- 100 g hříbků (či směsi lesních hub)
- 100 g kadeřávku
Postup
Maso by mělo mít pokojovou teplotu. Vyndejte ho na linku klidně 2 hodiny před přípravou, 30 minut je málo. Studené maso dostane teplotní šok a bude nenávratně tvrdé 🙁
Troubu si rozehřejte na 200 stupňů. Pánev vhodnou do trouby rozpalte na nejvyšší stupeň (bez oleje). Steak lehce potřete z obou stran olivovým olejem a položte na suchou rozpálenou pánev. Opékejte, dokud se maso samo nepustí, poté otočte a opékejte ještě minutu. Ke steakům během smažení přidejte ještě snítku rozmarýnu, 40 g másla a vložte do trouby. Maso propečte ideálně na medium rare. Teploty jsou uvedeny níže, trvá to kolem 3 minutek, ale záleží, jak velké steaky máte. Proto je super mít doma digitální vpichový teploměr, který upotřebíte i na jiné druhy masa. Díky tomu vaše maso už nikdy nebude vysušené 🙂 Steak vyndejte z trouby, přendejte na talíř a volně přikryjte alobalem. Nechte ho 5 – 10 minut odpočinout.
Mezitím si připravte kadeřávek v páře. Stačí do hrnce napustit 3 – 5 cm vody a na pařáčku nechat zeleninu asi 5 minut dusit pod pokličkou, dokud nebude hezky křehká. Až bude kadeřávek hotový, vyndejte ho na utěrku, osušte a přendejte do misky. Následně ho zakápněte extra panenským olivovým olejem a ochuťte solí a pepřem.
Co se týká hranolek, použila jsem ty z M&S, jsou božský! Vyrobit si je ale můžete i doma, stačí nakrájet zeleninu na stejně velké hranolky (o vlikosti standardních hranolek 🙂 ) Plech si vyložte pečícím papírem a rozmístěte na něj hranolky. Pečte v troubě asi 20 minut. Horké hranolky osolte a uchovejte na teplém místě.
Na omáčku najemno nasekejte šalotku a zpěňte ji na 15 g másla se 2 lžícemi olivového oleje pouze do sklovata. Houby nakrájejte na menší kousky a přidejte k cibulce. Restujte ještě asi 3 minutky na středním plamenu a poté přilijte smetanu. Omáčku za občasného míchání vařte do zhoustnutí, trvá to asi 5 minut. Nakonec dochuťte solí, pepřem a podávejte se steakem, kadeřávkem a zeleninou.
Propečenost hovězích steaků
51 stupňů rare
54 – 56 stupňů medium rare
61 stupňů medium
Také existuje blue rare, což je maso, které je opečené pouze na okrajích a uvnitř úplně syrové. Poté se také můžete setkat s propečením medium well a well done. Takto vysoké stupně propečení nedoporučuji, především u prorostlejších steaků. Čím více steak upečete, tím je tužší a sušší.