Taco je mexický pokrm, který zná snad každý na světě. Naproti tomu není až tak tradiční, jako jiná mexická jídla datovaná do dob Aztéků. Prapůvodně ho vynalezli mexičtí horníci v 18.století, kteří úplně stejně balili střelný prach do novin při odstřelu skal 🙂 Taco bylo pak světově proslaveno fast food sítí Taco Bell. Taco téměř vždy doplňují různé salsy, guacamole, koriandr a zelenina. Můžete si ho zkrátka 100% přizpůsobit své chuti i sezónnosti 🙂
Na 2 porce
- 250 – 300 g vyzrálý hovězí steak (rib eye, flank..)
- Koření tacos
- 20 g másla
- Sůl, pepř
- 3 hrsti kadeřávku
- 1 avokádo
- Koriandr
- Cheddar podle chuti
- Zakysaná smetana
Guacamole
- 1 zralé avokádo
- 1 rajče
- Šťáva z limetky
- Sůl
- Chilli paprička
Pico de gallo
- 3 rajčata
- 1 menší cibule
- 1 zelená chilli paprička (serranos, jalapeños nebo habaneros)
- Šťáva z ½ limetky
- Koriandr
- Sůl
Postup
Na pico de gallo z rajčat odstraňte měkké středy a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli, papričky i koriandr nakrájejte najemno. Nakonec promíchejte se šťávou z limetky a podle chuti osolte.
Aby kadeřávek zkřehnul, je potřeba ho blanšírovat. Ve velkém hrnci přiveďte k varu minimálně 3 litry vody. Až se voda začne vařit, přidejte 90 g soli (na 1 litr vody asi 30 g soli). Sůl je naprosto nezbytná, zelenina si tak udrží krásnou barvu i chuť. Do vody přidejte kadeřávek a vařte 1,5 minuty. Mezitím si připravte chladnou lázeň z ledové vody a minimálně 10 kostek ledu. Kadeřávek děrovanou naběračkou svižně přendejte do této lázně. Chlaďte ho dlouho, minimálně 5 minut, poté kadeřávek přendejte na utěrku a nechte okapat.
Maso vyndejte z lednice i z obalu a nechte stát asi 45 minut na lince. Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Pánev nahřejte nasucho na nejvyšší stupeň. Steak zakápněte olejem a promněte v ruce, aby se dostal po celém obvodu. Okořeňte taco kořením. Vložte na rozpálenou pánev a opékejte, dokud se steak nepustí. Otočte, do pánve přidejte kostičku másla a opékejte ještě asi minutu. Rozpuštěným máslem přitom lžící stále polévejte maso. Dejte dopéct do trouby, dokud nebude mít steak požadovanou teplotu*. Teplotu kontrolujte pomocí vpichového digitálního teploměru (buď s drátkem – jehož první část zůstává po celou dobu v troubě a druhá část zvenku ukazuje teplotu nebo ruční – u toho buďte opatrní a nepíchejte do masa více než dvakrát). Pouze tak dosáhnete těch nejlepších výsledků. Steak vyndejte z trouby, přemístěte ho kleštěmi na talíř a volně přikryjte alobalem. Nechte ho 5 – 10 minut odpočívat. Kdyby se do steaku okamžitě řezalo, vytekla by z něj všechna šťáva. Je totiž celý napnutý z vysoké teploty a šťávy se v něm musí zase vyrovnat. Steak osolte, opepřete a nafilírujte – nakrájejte na tenké plátky.
Placky lze podávat studené a měkké nebo rozehřáté na suché pánvi či v troubě a křupavé. Záleží na vaší chuti.
Taco placky postupně naplňte kadeřávkem, avokádem, cheddarem, salsou pico de gallo, zakysanou smetanou, koriandrem a plátky steaku.
TIP: K tacos můžete místo avokáda podávat tradiční guacamole, stačí smíchat najemno nakrájené rajče (bez měkkého středu), chilli papričku, koriandr s rozmačkaným avokádem, šťávou z limetky a solí. Skvělá je také „red salsa“, která tacos přiostří díky jalapeño papričkám.