Tacos s filírovaným steakem z M&S potravin

Vystaveno:

Taco je mexický pokrm, který zná snad každý na světě. Naproti tomu není až tak tradiční, jako jiná mexická jídla datovaná do dob Aztéků. Prapůvodně ho vynalezli mexičtí horníci v 18.století, kteří úplně stejně balili střelný prach do novin při odstřelu skal 🙂 Taco bylo pak světově proslaveno fast food sítí Taco Bell. Taco téměř vždy doplňují různé salsy, guacamole, koriandr a zelenina. Můžete si ho zkrátka 100% přizpůsobit své chuti i sezónnosti 🙂

Na 2 porce
  • 250 – 300 g vyzrálý hovězí steak (rib eye, flank..)
  • Koření tacos
  • 20 g másla
  • Sůl, pepř
  • 3 hrsti kadeřávku
  • 1 avokádo
  • Koriandr
  • Cheddar podle chuti
  • Zakysaná smetana

Guacamole

  • 1 zralé avokádo
  • 1 rajče
  • Šťáva z limetky
  • Sůl
  • Chilli paprička

Pico de gallo

  • 3 rajčata
  • 1 menší cibule
  • 1 zelená chilli paprička (serranos, jalapeños nebo habaneros)
  • Šťáva z ½ limetky
  • Koriandr
  • Sůl
Postup

Na pico de gallo z rajčat odstraňte měkké středy a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli, papričky i koriandr nakrájejte najemno. Nakonec promíchejte se šťávou z limetky a podle chuti osolte.

Aby kadeřávek zkřehnul, je potřeba ho blanšírovat. Ve velkém hrnci přiveďte k varu minimálně 3 litry vody. Až se voda začne vařit, přidejte 90 g soli (na 1 litr vody asi 30 g soli). Sůl je naprosto nezbytná, zelenina si tak udrží krásnou barvu i chuť. Do vody přidejte kadeřávek a vařte 1,5 minuty. Mezitím si připravte chladnou lázeň z ledové vody a minimálně 10 kostek ledu. Kadeřávek děrovanou naběračkou svižně přendejte do této lázně. Chlaďte ho dlouho, minimálně 5 minut, poté kadeřávek přendejte na utěrku a nechte okapat.

Maso vyndejte z lednice i z obalu a nechte stát asi 45 minut na lince. Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Pánev nahřejte nasucho na nejvyšší stupeň. Steak zakápněte olejem a promněte v ruce, aby se dostal po celém obvodu. Okořeňte taco kořením. Vložte na rozpálenou pánev a opékejte, dokud se steak nepustí. Otočte, do pánve přidejte kostičku másla a opékejte ještě asi minutu. Rozpuštěným máslem přitom lžící stále polévejte maso. Dejte dopéct do trouby, dokud nebude mít steak požadovanou teplotu*. Teplotu kontrolujte pomocí vpichového digitálního teploměru (buď s drátkem – jehož první část zůstává po celou dobu v troubě a druhá část zvenku ukazuje teplotu nebo ruční – u toho buďte opatrní a nepíchejte do masa více než dvakrát). Pouze tak dosáhnete těch nejlepších výsledků. Steak vyndejte z trouby, přemístěte ho kleštěmi na talíř a volně přikryjte alobalem. Nechte ho 5 – 10 minut odpočívat. Kdyby se do steaku okamžitě řezalo, vytekla by z něj všechna šťáva. Je totiž celý napnutý z vysoké teploty a šťávy se v něm musí zase vyrovnat. Steak osolte, opepřete a nafilírujte – nakrájejte na tenké plátky.

Placky lze podávat studené a měkké nebo rozehřáté na suché pánvi či v troubě a křupavé. Záleží na vaší chuti.

Taco placky postupně naplňte kadeřávkem, avokádem, cheddarem, salsou pico de gallo, zakysanou smetanou, koriandrem a plátky steaku.

 

TIP: K tacos můžete místo avokáda podávat tradiční guacamole, stačí smíchat najemno nakrájené rajče (bez měkkého středu), chilli papričku, koriandr s rozmačkaným avokádem, šťávou z limetky a solí. Skvělá je také „red salsa“, která tacos přiostří díky jalapeño papričkám.

Dobrou chuť 🙂