Letos do vás tu dýni docela peru, že? 😀 Já se omlouvám, ale nemůžu si pomoct, mám jí tak strašně ráda a ta její variabilita? Prostě dokonalá surovina!
Na 2 porce potřebujete
- 1 máslová / hokkaidó dýně
- 1 celá vařená kukuřice
- 50 g másla
- 4 lžičky taco koření
- 1 zralé avokádo
- ½ hlavy červeného zelí
- 200 ml zakysané smetany
- 1 – 2 lžičky uzené pálivé papriky – chilli chipotle
- Čerstvý sýr (queso fresco) nebo cheddar
- 2 limetky, Sůl
- Koriandr
Postup
Dýni oloupejte (v případě hokkaidó nemusíte), odstraňte semínka a nakrájejte na menší kostky. Ochuťte ji taco kořením a zakápněte olivovým olejem. Plech vyložte pečícím papírem a pečte asi 20 minut ve vyhřáté troubě na 200 stupňů.
V malém rendlíku rozpusťte máslo. Kukuřici uprostřed rozpulte, polijte ji máslem a opečte na pánvi tak, aby byla místy zkaramelizovaná dohněda. Poté kolem dokola okrájejte klas a kukuřici pokrájejte ne menší kousky (mrkněte na video, tam je to dobře vidět :-)).
Zelí nakrouhejte na mandolíně nebo nožem na nudličky. Avokádo zbavte pecky, vyloupněte lžící ze šlupky a společně se šťávou z 1 limetky a 1 lžičkou soli rozmačkejte vidličkou. Zakysanou smetanu promíchejte s uzeným chilli (množství zvolte podle požadované pálivosti).
Taco placky nasucho pečte na pánvi. Přidejte rozmačkané avokádo, zakysanou smetanu a zeleninu. Navrh posypejte „nadrobeným“ čerstvým sýrem (případně strouhaným cheddarem) a ozdobte koriandrem.
Milovníci masa můžou přidat filírovaný (= pokrájený na plátky) steak nebo kuřecí prso 🙂
TIP: Taco koření si můžete připravit i doma! Stačí smíchat 1 lžíci mletého chilli, ¼ lžičky sušeného česneku, ¼ lžičky sušené cibule, ¼ lžičky sušeného oregana, ½ lžičky sladké papriky, 1,5 lžičky mletého římského kmínu, 1 lžičku soli a 1 lžičku mletého černé pepře .