Treska se zeleninou a pomerančovou zálivkou

Vystaveno:

Tenhle recept mám pro vás připravený už šíleně dlouho, ale nemohla jsem se dokopat k finalizaci receptu. Mrzí mě, že na blog nemám teď tolik času kvůli přípravě kuchařky, ale věřím, že mi to odpustíte 🙂 Sezóna krvavých pomerančů se sice blíží ke konci, ale není problém, když použijete grep, citrón nebo klasický pomeranč.

Na 2 porce potřebujete

Ryba

  • 2 x 200 g filet tresky tmavé
  • 10 g másla / extra panenský olivový olej
  • 4 sníty tymiánu
  • Sůl

Zelenina

  • 100 g mixu brambor (např. ½ batátu a dvě fialové brambory)
  • Hrst lusků cukrového hrášku
  • 3 ks barevné mrkve (žlutá, fialová, oranžová)
  • Špenát
  • 1 krvavý pomeranč

Zálivka

  • Krvavý pomeranč
  • Šťáva z 1 krvavého pomeranče (nebo klasického)
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • Sůl, pepř
Postup

Tenhle recept úplně perfektně ukazuje, jak moc mi domácí konvektomat zjednodušil život. Dám vám sem postup v páře, ale také postup klasický 🙂

Rybu si vyndejte na linku minimálně 45 minut předtím, než ji budete připravovat.

 

Příprava v parní troubě:

Brambory nakrájejte na menší kousky, mrkev na silnější plátky. Na troubě zvolte kombinovanou přípravu. Zde vyberte přípravu menu a navolte si zeleninu, kterou pečete. Trouba vám vypočítá, jakou zeleninu máte do trouby vložit jako první a poté vás vždy upozorní, jakou máte přidat jako další 🙂 Logicky jdou nejdříve batáty, poté brambory a nakonec mrkvička s lusky 🙂 Funguje to vážně dokonale!

U ryby jsou zvolila pečení ve 100 % páře při 100 stupních. Rybu jsem osolila a pokladla snítkami tymiánu. Pekla jsem ji asi 10 minut. Dejte si pozor, ať ji nevysušíte, ryby si totiž poměrně dlouho drží zbytkové teplo a ryba tím pádem ještě po vyndání z trouby trochu „dojde“.

Perfektní na tom je, že zelenina i ryba jsou úžasně šťavnaté. Pokud budete chtít, zeleninu i rybu můžete rychle orestovat na pánvi, aby měly krustičku.

 

Standardní příprava:

Tresku omyjte, osušte a osolte. Na filety položte snítky tymiánu. Rybu vložte do máslem vymazaného pekáčku a pečte v troubě na 180 stupňů asi 10 minut. Přesný čas nejde určit, záleží na výšce filetů. Důležité je, aby se ryba nevysušila, udržuje si totiž zbytkové teplo a po vyndání z trouby ještě tzv. dochází 🙂

Batáty i brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Zvlášť je uvařte, sceďte a nechte stranou přikryté pokličkou.

Mrkvičku oloupejte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje nebo 15 g másla a přidejte mrkev. Osmahněte ji dozlatova na vyšším plamenu, následně přidejte cukrový hrášek a restujte ještě asi dvě minuty. Pokud byste chtěli zdravější variantu přípravy a máte doma pařáček, na kterém se ohřívají knedlíky, můžete zeleninu uvařit v páře pod pokličkou.

Na zálivku smíchejte ocet se šťávou z pomeranče a tenkým pramínkem pomocí metly zašlehávejte do směsi olej. Vznikne krásně nadýchaná emulze. Nakonec zálivku osolte a opepřete.

Na talíř připravte zeleninu, přidejte špenát, krvavý pomeranč a doprostřed položte rybu. Vše zalijte zálivkou a můžete podávat.

 

Tento dezert jsem připravila v mojí vysněné troubě Miele. Chceš se o Miele spotřebičích dozvědět víc? Klikni sem:-)

Dobrou chuť 🙂
Štítky: , ,