Čekáte velkou návštěvu na Silvestra a cukroví už nezbylo? Udělejte trifle 🙂 Můžete si vybrat, jaké všechny krémíky dáte dovnitř, můžete přidat i ovoce – záleží jen a jen na vaší chuti. Trifle miluju, protože je perfektně variabilní a hodí se pro vetší množství lidí.
Potřebujete
- 200 g cukrářských piškotů
- Kvalitní šlehačka ve spreji
- Perníkové brownie (recept dále)
- Čokoládový pudink (recept dále)
- Karamelové mascarpone (recept dále)
- Pekanové (či jiné) ořechy
- Sladký popcorn na ozdobu (např. kokosový)
Perníkové brownie
- 115 g másla
- 220 g min. 70% čokolády
- 200 g třtinového nebo tmavého muscovado cukru
- 2 vejce (vel. L)
- Lžička přírodního vanilkového extraktu
- 1 lžíce perníkového koření
- 30 g hl. mouky
- Hrst nasekaných oříšků (pekany, vlašské)
- Špetka soli
Vanilková šlehačka
- 500 ml šlehačky 30 – 40%
- Semínka z 1 vanilkového lusku
- 1 lžíce moučkového cukru
Mascarpone s karamelem
- 500 g mascarpone
- 300 g slaného karamelu (měla jsem z M&S, ale můžete udělat i domácí viz odkaz:-))
Perníkové brownie
Pokud se chcete na tenhle recept podívat s fotkami a videem, klikněte zde. Troubu si předehřejte na 165 stupňů. Ve vodní lázni rozpusťte máslo a čokoládu. Až bude směs rozpuštěná a spojená, sundejte z ohně a přidejte cukr, vejce a vanilku. Pokud používáte ořechy, přidejte je teď. Řádně promíchejte a přidejte sůl a mouku. Tu jen lehce vmíchejte stěrkou. Pečte ve střední části trouby asi 40 minut. Pozor, brownie by nemělo být zcela dopečené, ale pěkně vlhké uvnitř.
Čokoládový domácí pudink
Většinu mléka si ohřejte v kastrůlku. Část studeného mléka si dejte stranou a rozmíchejte v něm cukr, škrob a žloutek. Když se mléko bude blížit varu, přilijte k němu směs se škrobem a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Jakmile je pudink hustý, odstavte ho, není zapotřebí ho dlouho převařovat. Hustotu můžete případně doladit mlékem. Pudink přelijte do mísy a přikryjte fresh fólií tak, aby se dotýkala pudinku (musí se na něj přilepit). Zabráníme tak vytvoření škraloupu. V tomto stavu ho nechte zcela vychladnout.
Vanilková šlehačka
Do vychlazené mísy nalijte smetanu a přidejte semínka z vanilkového lusku. Šlehejte ručně metlou, ručním šlehačem nebo ve stolním mixéru střední rychlostí asi jednu minutu. Až bude šlehačka trochu hustá, přidejte cukr a šlehejte, dokud se nezačnou tvořit špičky. Buďte opatrní, ať šlehačku nepřešleháte.
Mascarpone s karamelem
Mascarpone lehce promíchejte lžící a přidejte slaný karamel. Nemíchejte moc dlouho, aby se směs nesrazila.
Finalizace
Do velké sklenice (cca 4 litry) nebo do 15 malých postupně naskládejte na kostičky nakrájené brownie, pudink, krém, šlehačku, oříšky a vanilkovou šlehačku. Nakonec ozdobte šlehačkou ve spreji a popcornem.