Turecká vejce – Cilbir (çılbır)

Vystaveno:

Když jsem volala kamarádce Denise, která bydlí spoustu let v Turecku, turecká vejce neznala. Doma totiž místo vajec používají cizrnu. Od tchýně. Která v turecku učí vařit, ale zjistila recept a tipy, které vám díky tomu mohu předat. 🙂 Tohle jídlo je sice často viděno jako snídaně, může se ale použít i jako předkrm. V Turecku se totiž řadí do tzv. Mezze jídel, což je vlastně takové úvodní pohoštění před jídlem.

Na 2 porce potřebujete
  • 400 g bílého jogurtu 10 % tuku*
  • ½ stroužku česneku
  • 4 vejce
  • 4 lžíce octa
  • 60 g másla
  • 1 lžíce mleté červené papriky**
  • Arabský chléb / bílé pečivo
  • Sůl

*Na tradiční přípravu Cilbir byste ideálně měli použít tučný hustý jogurt s názvem Süzme. V Praze je obchod Anatolia Food Market, kde jej seženete. Prodávají tam tradiční turecké potraviny, tak pokud bydlíte někde kolem, určitě zajděte! 🙂

**V Turecku se na toto jídlo tradičně používá paprika s názvem Aleppo. Dají se u nás koupit online nebo v obchodě, který jsem zmiňovala výše. Paprika je lehce pálivá, což u české mleté papriky můžete dohnat špetkou chilli.

Postup

Pošírovaní je v podstatě mírné vaření v kapalině, která je udržována těsně pod bodem varu (asi 90 stupňů), proto je výhodné mít v kuchyňské výbavě digitální teploměr (bude se hodit například i na steaky, panna cottu apod.). Pošírovaným vejcím se říká také ztracená vejce. 🙂

Při pošírování vajec je nutné, aby byla opravdu čerstvá. Starší vejce mají totiž tekutý bílek a kvůli tomu se pak bílek vodě spíš rozpadne, než aby držel pohromadě kolem žloutku.
V úzkém vysokém hrnci zahřejte vodu těsně pod bod varu a přidejte 2 – 4 lžíce octa. Počkejte ještě minutu a až bude mít kapalina 90 stupňů (nebo bude úplně minimálně vřít), lžící nebo metličkou v ní udělejte slabší vír. Doprostřed vyklepněte jedno vejce. Pozor, pokud uděláte moc silný vír, může se vejce roztrhat.

Další možnost, jak připravit ztracené vejce je ta, že vejce vyklepnete do misky a až poté nalíváte do vody. Poté je postup stejný. Třetí variantou je děrovaná naběračka, která vejce zbaví tekutějších částí bílku, které by se z vejce ve vodě stejně oddělily.

Vejce je potřeba ve vodě nechat 2 – 4 minuty, cílem je, aby žloutek zůstal měkký. Pokud máte vejce pokojové teploty, většinou stačí 2 – 2,5 minuty, studená vejce z lednice potřebují spíše 3 – 4 minuty. Až bude vejce hotové, lžící nebo děrovanou naběračkou ho přendejte do misky s vlažnou vodou a ponechejte stranou na servírování.

Česnek utřete se solí (případně si můžete pomoct mačkadlem na česnek, ale utřený je lepší :-D) a smíchejte s jogurtem. Ochutnejte a případně dochuťte ještě solí. Někdo přidává také bylinky – mátu, petrželku nebo kopr, ale tradiční verze je bez bylinek. 🙂

Máslo vložte do rendlíku a nechte pomaluj rozpustit. Přidejte papriku, promíchejte a na nízkém plamenu nechce lehce pobublávat, jako kdybyste dělali přepuštěné máslo. Máslo pak bude krásně infuzované kořením.

Na talíře / do misky naservírujte jogurt. Vejce vyndejte opatrně z vody na ubrousek, osušte a a položte na jogurt. Máslo promíchejte a lžící naberte. Přelijte s ním vejce a jogurt. Podávejte s bílým pečivem nebo arabským chlebem.

Obměna: Pokud nejste fanouškem vajec, můžete místo nich zkusit vařenou cizrnu. 🙂 I tato varianta patří mezi tradiční turecká jídla. Při použití rostlinné verze másla a jogurtu můžete recept pak přeměnit na veganský. 🙂

Dobrou chuť 🙂