Jestli chcete letos udělat nějaké opravdu neobvyklé vánoční cukroví, cake pops jsou jedním z nich! Okouzlí snad úplně každého! Navíc jsou výborné 🙂
Na piškot
- 4 velká vejce (L)
- 90 g cukru krupice
- 80 g polohrubé mouky
- máslo a pečící papír na formu
Na 25 cake pops:
- 100 – 150 g mascarpone
- Tyčky na lízátka
- 400 g čokolády v peckách
- Ozdoby (zlatá či měděná prachová barva, cukrové hvězdičky..)
- Digitální teploměr
Piškot
Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Menší dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Vejce pokojové teploty rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků ušlehejte sníh. Žloutky šlehejte 1 minutu samotné a poté přisypte cukr (po částech na třikrát). Šlehejte asi 7 minut na střední stupeň, dokud směs nebude světlá a nadýchaná. Poté do směsi prosejte mouku (také po částech na třikrát) a opatrně stěrkou vmíchejte. Nakonec jemně vmíchejte sníh. Nalijte do formy a pečte asi 15 minut. Zda je korpus upečený zjistíte pomocí špejle, kterou zapíchnete do středu těsta a po vytažení bude čistá. Korpus nechte zcela vychladnout.
Vychladlý korpus rozmixujeme ve food procesoru najemno. Postupně přidáváme mascarpone a mixujeme. Je možné, že vám mascarpone ještě zbyde, záleží, jak hodně je upečený korpus. Výsledkem by mělo být tužší těsto, ze kterého lehce vytvarujeme pevné kuličky. Těsto nesmí být moc měkké, později by padalo z tyčky. Až budete s výsledkem spokojeni, vytvořte asi 25 kuliček velkých tak, abyste je pohodlně dokázali sníst.
Temperování čokolády
Během temperování se kakaové máslo v čokoládě mění do stabilní krystalické formy. To zajišťuje její pevnost, kvalitu smrštění a lesk konečného produktu po jeho zchlazení.
Čokoládu ve vodní lázni rozehřejte na teplotu 45 stupňů. Během rozpouštění namáčejte tyčky na lízátka asi 1 cm do čokolády a vpíchněte do středu kuličky z těsta. Dejte do lednice vychladit. Jakmile čokoláda dosáhne 45 stupňů, stáhněte misku z vodní lázně. Buďte přitom opatrní, aby se pára nesrazila do čokolády. Přisypte ještě 20% čokolády v tuhém stavu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Čokoládu stěrkou otírejte o stěny misky, dokud nebude mít provozní teplotu 30 stupňů (bílá a mléčná) nebo 32 stupňů (tmavá). Nyní čokoládu přelijte do úzké a vysší nadoby.
Kompletace dortových lízátek
Vyndejte z lednice dortová lízátka a opatrně namáčejte v čokoládě. Čokoládu nechte vždy důkladně okapat, nejlépe to jde klepáním na zápěstí, ve kterém držíte lízátko. Hotová lízátka můžete pokládat na pečící papír nebo zapichovat do hrníčku s cukrem. Pokud chcete cake pops zdobit cukrovými hvězdičkami, nyní je ten správný čas.
Pokud je budete pudrovat práškem, nechte je zaschnout a dejte do lednice ztuhnout. Po 2 hodinách je vyndejte z lednice a ozdobte prachovou barvou.
Cake pops můžete také různě zdobit jiným druhem čokolády (bílou čokoládu hnědou a naopak). Stačí ji nalít do cukrářského sáčku, udělat malou dírku na konci a lehkými pohyby pokapat cake pops.
TIP: Prachovou barvu můžete objednat na internetu z cukrářských obchodů, stejně tak jako trezírovací špičku a tyčky na cake pops.