Vánoční Paříž

Vystaveno:

Letos jsem měla krásný narozky. Martin mě překvapil výletem do Paříže! My dva jsme spolu v tomhle městě ještě nebyli, jednou jsme dokonce měli už koupený letenky, ale kvůli práci jsme nemohli odletět. Mně je ale Paříž velmi blízká. Byla jsem tam už s gymplem na výměnném pobytu, pak s vysokou školou jako vedoucí zájezdu (haha – bylo to povinný) a taky jsem tam dvakrát pracovala 🙂 Díky všem těmto návštěvám Paříže mluvím francouzsky, takže jsem se nemohla dočkat, až tu fráninu zase potrénuju 🙂

Paříž jako město k žití mě ale absolutně neoslovilo. Tohle město je šedý a narýsovaný podle pravítka – ve srovnání s nádhernou, barevnou Prahou s romantickýma zákoutíma a uličkama se to snad ani nedá porovnávat <3 Na víkendový pobyt je to ale ideální místo. Skrývá se zde spoustu památek a míst, kam se aspoň jednou za život prostě musíte podívat! Ať už je to Eiffelovka, Elysejská pole nebo bazilika Sacré Coeur, stojí to za to. Nebudu vám asi psát, kam máte všude jít, ale jedno vám doporučím. Zajděte na Montparnasse tower. Je to místo turisty neobjevené. Jedná se o 210 metrů vysoký mrakodrap, kde je nejen luxusní restaurace (byla jsem tam dvakrát a jídlo výborné, nicméně šíleně drahé), ale především observatoř, kam vstup nestojí skoro nic a vidíte úplně celou Paříž, včetně Eiffelovky.

Smutnou zprávou je gastronomie. Francouzská kuchyně je proslulá po celým světě. Paříž ale přestává být tím nejlepším místem, kde ji ochutnat. Samozřejmě stále je zde spousta míst, kam se dá zajít, nicméně spousta mých oblíbených míst, kam jsem dříve chodila na ten nejlepší beef bourguignon nebo tarte tatin, teď podávají boloňský špagety a pizzu, jak smutný. Na druhou stranu zde vzniká spoustu hipster kavárniček, který si vyrábějí tradiční domácí pečivo a jsou zase příjemnou změnou.

Podniky, které stojí za návštěvu

La Fregate – tady si můžete dopřát tu pravou francouzskou kuchyni, nikdy nevynechám návštěvu, doporučuju vyzkoušet tarte tatin flambée au Calvados – je to obrácený jablečný koláč, který přímo před vámi zalijí Calvadosem a zapálí. Je to opravdu zážitek!

 

Kozy Paris – jedno z hipster bister, které se nachází poblíž Eiffelovy věže. Výborná káva, pečivo i smoothies. Hezký prostor, jen bývá hodně plno, tak tam zajděte třeba brzy ráno na vydatnou snídani, mají je skvělé J  Jinak mají ještě dvě další provozovny, který vypadají taky bezvadně.

A la petite chaise – jedna z nejstarších restaurací v Paříži, i přesto ale není plná turistů. Výborné francouzské jídlo i obsluha, krásné prostředí. Jejich menu potěší nejen milovníky ryb.

 

Pokud budete shánět restauraci v centru – myšleno blízko Eiffelovi věže, zajděte do La Terrasse du 7ème – na jejich menu se sice také objevují netradiční pokrmy jako třeba penne s bazalkovým pestem, vše si ale vyrábějí domácí, zkuste jejich francouzský tatarák nebo dezerty, které mají vystavené na stolku uprostřed restaurace. Jejich cibulačka je také výtečná.

Pekárna Le Moulin De La Vierge (166 Avenue de Suffren, 75015 Paris, Francie) – objevila jsem ji úplně náhodou a jsem za to šíleně ráda. Dovedla mě k ní vůně másla, která se táhla celou ulicí a údajně to tu takhle voní už od roku 1356! Jedla jsem tu svůj nejlepší croissant v životě, až mě to dojalo (jo, zase :-D). Ač je pekařství malinkatý, mají tu širokou škálu pečiva a tradičních dezertů a je tu i pár stolečků, když si sladké chcete vychutnat už na místě s kávičkou 🙂 Zjistila jsem, že mají ještě dvě provozovny, tahle je ale nejautentičtější.

 

Makronky – Ladurée a Pierre Hermé jsou klasika, ale já chtěla objevit něco novýho! Neváhala jsem a podívala se na Instagram mojí kamarádky Blanky Hankové, která si v ČR otevřela první makronkový obchod. Nedávno byla v Paříži, kde se snažila najít dokonalou makronku a jako nejlepší pasovala makronky od cukráře jménem Sadaharu Aoki. Ano, je z Japonska, ale v Paříži působí už od roku 1991. Neváhala jsem a šla se podívat do jejich butiku. Byla to příjemná změna, protože v obchodě nebyly žádný fronty. Musím říct, že jsou naprosto dokonalé. Už jenom na první pohled jsou makronky krásně pravidelný a ta chuť! Rozhodně se vyplatí sem zajít 🙂

A jestli půjdete k Moulin Rouge, hned vedle metra je foodtrack, který dělá ty nejlepší a největší palačinky v Paříži (řečeno samozřejmě s nadsázkou, protože jsem neochutnala všechny, ale jsou fakt super a pravidelně se tam vracím :-)).

 

Takže co v Paříži ochutnat? Typický sýrový sendvič zvaný croque monsieur nebo jeho ségru croque madame. Palačinky, makronky, éclair, baba na rumu, croissant, croissant amande, francouzskou bagetu, tarte tatin, bourguignon de boeuf s loupanou bramborou, cibulačku se sýrem comté, tatarák s hranolkami, konfit z kachny a mohla bych pokračovat do nekonečna.

A na závěr si pojďme zopakovat tři pravidla francouzské kuchyně….Je to máslo, máslo a…máslo 🙂

Tak zase příště, ahoooj 🙂